Terugblik: Inspiratiesessie Jong Leren Eten in de Kinderopvang Noord-Brabant

Dinsdag, 29 juni 2021

Wat een mooie, goed gevulde avond hadden we afgelopen 2 juni tijdens de Inspiratiesessie Jong Leren Eten in de Kinderopvang. Bedankt voor jullie interesse en inbreng. Op deze pagina staan de presentaties en een aantal links die wij jullie toegezegd hebben.
 

Waarom Jong Leren Eten in de kinderopvang?

Jong Leren Eten wil zoveel mogelijk kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel/voeding, zo ook via de kinderopvang. Op deze manier werken we aan een gezondere samenleving (voorkomen van onder andere overgewicht, chronische ziekten) en een verduurzaming van het voedselsysteem. Op dit moment weten veel kinderen niet meer waar voedsel vandaan komt en wat gezonde voeding is. Vanuit Jong Leren Eten wordt er via programma’s, makelaars, netwerk en subsidie gewerkt aan voedseleducatie en –beleving in de kinderopvang en het onderwijs. Jong geleerd, is immers oud gedaan.

Hieronder een samenvatting van de mogelijkheden die er zijn vanuit Jong Leren Eten plus de PowerPoint-presentaties van de sprekers op 2 juni.

 1. Jong Leren Eten door Judith Piek en Marieke Wingens: Presentatie JLE Kinderopvang 2021
 2. Eetbare wilde natuur door Mark Franck (www.land-mark.nl): Presentatie Eetbaar Groen
 3. Groen en Gezond beleid in de kinderopvang door Kristy Hamberg (www.gezondekinderopvang.nl): Presentatie Gezonde Kinderopvang
 4. Zaaien, oogsten en proeven door Maartje Kreike (www.natuurlijkmaartje.nl): Presentatie zaaien oogsten proeven
 5. Avontuurlijk buitenspel door Anna van Duuren (www.humankind.nl): Presentatie Avontuurlijk Buitenspelen
 6. Smaakspel en andere werkvormen door Ity Busstra-te Velde (www.dekleinetuinman.nl) en Marion de Cocq (www.ivn.nl/brabant): Presentatie Met al je zintuigen
 7. IVN Zaaikalender
 8. Tips voor moestuinieren met kinderen

Lekker naar Buiten-subsidie

Kinderopvangprofessionals die zijn opgeleid tot coach Gezonde Kinderopvang kunnen de Lekker naar Buiten!-subsidie van maximaal €500 weer aanvragen. Deze subsidie kun je gebruiken voor een voeding gerelateerde activiteit met de kinderen. Denk aan spullen voor een moestuin, hulp bij een kookles, of vervoer naar een (kinder)boerderij als dit weer mogelijk is met de coronamaatregelen. 

De eerste ronde van 2021 was binnen een week uitgeput, dus wacht niet te lang met inschrijven! Benieuwd wat jij allemaal kunt doen? Ga naar http://www.eengezondestart.nl/subsidie en vraag de subsidie aan.

Lessen, activiteiten en inspiratie

Ondersteuning, advies of bijscholing

 • Er zijn tal van mensen met de juiste kennis, kunde en opleiding om jou op weg te helpen. Denk aan de sprekers van 2 juni die bij de introductie met naam en contactgegevens genoemd worden.
 • Daarnaast zijn er in Noord-Brabant speciale moestuincoaches opgeleid, deze vind je allemaal via deze webpagina: https://www.jonglereneten.nl/moestuincoaches-noord-brabant-0

 • Voor allerhande trainingen over ‘groen en gezond beleid’, werkvormen en meer kun je terecht bij IVN Natuureducatie: https://www.ivn.nl/kinderopvang/trainingen.

Provincie