Terugblik Jong Leren Eten inspiratieavond voor de kinderopvang

Meisje met lunchbox
Donderdag, 15 december 2022

Op 12 oktober kwamen 80 professionals in de kinderopvang online samen om meer te leren over gezonde voeding voor kinderen in de kinderopvang. Met ruim 7 workshops om uit te kiezen was er een goed gevuld avondprogramma.

Jaap Seidell (Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam) trapte de avond af met een inspirerende presentatie over het belang van gezonde voeding in de kinderopvang. Slechts een klein gedeelte van de kinderen in Nederland eet voldoende groente en fruit. Jaap pleit: “We moeten voedsel weer interessant maken. Dat kan heel goed door de verbinding tussen kind en voeding weer te herstellen. Door voedseleducatie voor alle kinderen, het bieden van een gezonde voedselomgeving, standaard een gezonde maaltijd, die niet afhankelijk is van onderwijs niveau, of inkomen van ouders”. Medewerkers van de kinderopvang, Jong Leren Eten en vele partners hebben daar natuurlijk al mooie stappen in gezet. Maar er valt ook nog winst te behalen. Na het verhaal van Jaap, namen de zeven workshopleiders de deelnemers mee voor een stukje verdieping en om hen handvaten te geven om weer een volgende stap te zetten.

Waarom zou je moeten koken met kinderen in de groep?, was een vraag waar Roos de Ridder tijdens haar workshop aandacht aan bestede. Zo werkt samen proeven altijd beter. Goed voorbeeld doet volgen, was ook een van de conclusies tijdens de workshop van Louise de Jongste, van het Voedingscentrum, als kinderen iemand iets met smaak zien op eten werkt dat voor hen vaak stimulerend.

De pakketten van Spoony zijn een mooi voorbeeld van voedseleducatie in de vorm van een vrolijke activiteit. Deze kunnen ingezet worden op de buitenschoolse opvang om mee te koken, spelen en proeven met groente, liet Phaedra Mensen, oprichtster van Spoony, zien tijdens haar workshop Spelenderwijs groenten ontdekken. Met die spelletjes gaan kinderen zelf aan de slag in de keuken, omdat ze met datgene wat ze klaar maken vervolgens ook een spelletje kunnen spelen zijn ze extra gemotiveerd.

Ook het Smaakspel is een goede laagdrempelige manier om jonge kinderen kennis te laten maken met groente en fruit. Niky Steendam-Jobse, van team Smaaklessen – Wageningen University & Research, ging met haar groepje aan de slag met dit spel, dat de deelnemers vooraf thuis ontvangen hadden. Voedseleducatie kan ook volgens Niky niet vroeg genoeg beginnen, dit spel is dan ook geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en bevat hele laagdrempelige spelletjes, die je overal tussendoor kan spelen. Kinderen komen hierdoor steeds meer in aanraking met groenten en fruit en leren dit steeds meer herkennen. Dat zorgt er ook voor dat ze het makkelijker zullen gaan proeven.

Miranda Bron, adviseur en coach Gezonde Kinderopvang gaf tijdens haar workshop “Gezonde en duurzame voeding in je beleid: Grijs of groen?”, praktische tips aan de deelnemers. Zo deelde zij een voorbeeld van een voedingsschema om te zorgen dat er niet elke dag hetzelfde op tafel staat. Maar besprak ook hoe je ervoor kan zorgen dat een moestuin werkt in de kinderopvang. Door bijvoorbeeld het maken van een tuinplan, of een jaarplan om je collega’s erbij te betrekken.

Ook moestuincoach Bianca Kleijer ging tijdens haar workshop in op moestuinieren. Haar advies: “Zorg dat je vooral heel veel plezier hebt met de kinderen, dat is het belangrijkste.” Niet alleen voedseleducatie op de kinderopvang is belangrijk, ook de samenwerking met ouders moet niet vergeten worden.

Claartje van Eijden, expert partnerschap met ouders, nam haar deelnemers in vogelvlucht mee in de samenwerking met ouders. Ouders weten vaak wel wat goed is, maar het lukt niet altijd omdat stress een rol speelt. Belangrijke tip in de samenwerking met ouders was dan ook, probeer om juist wat stress weg te nemen van ouders door naast de ouder te gaan staan.

Aan het einde van de avond hadden de deelnemers voldoende inspiratie om aan de slag te kunnen gaan met een aanvraag stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten! voor Kinderopvang die vanuit Jong Leren Eten wordt aangeboden. Met behulp van deze bijdrage kunnen kinderopvangprofessionals die met de train-de-trainer Een Gezonde Start zijn opgeleid tot coach Gezonde Kinderopvang een bedrag van maximaal € 500 aanvragen voor een voeding gerelateerde activiteit met de kinderen. Denk aan spullen voor een moestuin, hulp bij een kookles, of vervoer naar een (kinder)boerderij. In 2023 zullen er weer nieuwe rondes openen.

Provincie