Van Waste naar Taste

Dinsdag, 9 juli 2019

Deze eerste editie van Maaltijd aan de Maas vonden we een groot succes: voedsel gered, verbindingen gelegd, inspiratie opgedaan.’ s Middags verwerkten scholieren van Haven HAVO en Lentiz LIFE college in actieve kookworkshops allerlei voedselwaste tot overheerlijke producten, en in de avond kookten Zero Food Waste Rotterdam een schitterend driegangenmenu voor ons, gemaakt van voedseloverschotten. ZFR opent binnenkort bij De Weelde (voormalig UitJeEigenStad) een distributiecentrum & circulaire keuken om structureel verspilling om te zetten in voedsel. Volg ze op instagram om op de hoogte te blijven.

Vijf routes richting een toekomstbestendig voedselsysteem
Deze dag is – a la BlueCity – georganiseerd vanuit de overtuiging dat we zelf iets kunnen doen tegen voedselverspilling. Tijdens de teammeetings voorafgaand zagen wij duidelijk vijf routes ontstaan waarlangs we volgens ons naar een toekomstbestendig voedselsysteem kunnen leiden. Hieronder delen we graag tips van, en links naar de circulaire koplopers die we deze dag aan het werk hebben gezien. Get inspired :)!

1. Van Kop tot Staart
Bloemkool of broccoli, we gebruiken vaak maar een een deel van de groente. En dat terwijl de bladeren van  bloemkool een heerlijke basis voor kimchi is. En de stam van de broccoli is net zo voedzaam en lekker als de roosjes. Het kop- tot- staart principe geldt natuurlijk ook voor dieren en vissen: eigenlijk voor alles! Check Instocks kookboekhierover. Zij hebben ook een supergoed lespakket.

2. Hyperlokale Voedselproductie
Om ons heen groeit zoveel lekkers dat we zo kunnen opeten, zoals vogelmuur en vlierbloesem. Wildplukwandelingen met leerlingen zijn een superleuke manier om hen te wijzen op al het voedsel dat gewoon in de berm groeit. BosBaas, Gydo van der Wal of IVN Natuureducatie zijn bekende aanbieders in onze regio. Gaat dat voor jou iets te ver? Check dan Rechtstreex, een bestelapp vol lokale producten uit regio Rotterdam. Wat dacht je van quinoa uit de Hoekse Waard? Dat is ook nog eens veel voordeliger dan de quinoa van de AH, en het is veel minder belastend voor het milieu dan quinoa uit de Andes.

3. Efficiënte eiwitproductie
Het meeste eiwit dat de mens via voedsel binnenkrijgt is afkomstig van vlees- en visconsumptie,  terwijl een gevarieerd plantaardig dieet heerlijke vervanging biedt, en die eiwitten nog eens veel efficiënter tot stand komen (want er hoeft geen hele koe van te worden ontwikkeld). Denk aan tempeh (verkrijgbaar van Rotterdammer Manenwolfs oa via Rechtstreex), aan oesterzwammen als vervanger van vlees, of test de krekelburgers en hapjes van de Krekerij. Heerlijke producten als circulaire bron van eiwitten.

4. Over de datum
Wat doe je met producten die er niet meer zo lekker uitzien? Circulaire chef Arabella van Aartwijk maakte een 1000-dingen sausje, waarin je altijd je restjes in kwijt kan. Check hier een dergelijk recept dat altijd lukt. Koken met restjes is ook de insteek van de online community Kliekjescollectief – daar vind je handige recepten. Last resort: maak er soep van & vries het in voor later. Check SoepHoofd voor een handige bouillon & recept hiervoor. (Of gebruik je eigen bouillonblokjes). 

5. Samen aanpakken
Voedselverspilling is vaak een systeemprobleem, en daarom kunnen we dat alleen samen aanpakken. Check bijvoorbeeld app Too Good To Go wanneer je eens niet wil of kan koken, hier bieden restaurants hun overschotten aan. Mooie prijs, goed gevoel, happy belly! Verbind met de circulaire doeners om je heen – nodig ze bijvoorbeeld een keer uit op werk of in de klas. Laten we samen onderdeel van de oplossing zijn, voor een meer gezonde, circulaire en energieke stad

Provincie