Inspiratievoorbeelden: voedseleducatie binnen het MBO

Studenten van Zone College in Almelo experimenteren in ieder leerjaar met gezonde en duurzame voeding

Bij het Zone College in Almelo mogen eerstejaars leerlingen de kantine runnen. Dat is een mooie uitdaging, want de kantine is een Gezonde Kantine. De school heeft daarom de omslag gemaakt naar een thematische, geïntegreerde aanpak van het lesprogramma, waar theorie- en praktijkkennis meer samenhang heeft. Leerlingen kunnen zodoende op allerlei manieren leren over gezonde en duurzame voeding in de hele keten. Er wordt o.a. gewerkt met een aquaponics systeem waar leerlingen zelf verse groenten en vis kweken. Lees verder.

 

Studenten van het Koning Willem I College in Den Bosch maken gezond en duurzaam eten hip en trendy

Hoe maak je gezond en duurzaam eten hip en trendy bij je leeftijdsgenoten? Met dat vraagstuk gingen studenten van het Koning Willem I College in Den Bosch aan de slag. Vanuit de opleiding Media, Art & Performance bedachten de studenten een reclamecampagne om andere jongvolwassenen te overtuigen van gezond en duurzaam eten. Wat vonden de docenten en studenten van deze opdracht? Lees verder.

 

ROC studenten werken mee aan project Gezond Schap in Amersfoort-Schothorst

Werken aan een gezonde toekomst is het meest effectief als je hierbij samenwerkt. Dat komt mooi naar voren in het project het Gezonde Schap dat is geplaatst bij de Jumbo in de wijk Schothorst in Amersfoort.  Om een nog beter inzicht te krijgen naar de wensen en behoeften van deze wijk, wat betreft (gezonde) voeding, werden studenten van het ROC-Midden Nederland betrokken bij de opdracht. Jong Leren Eten makelaar Fleur Kuiper speelde hierin een bemiddelende rol. Lees het hele artikel hier. 

Creatief met voedselresten: studenten Aeres MBO bedenken aardappelbrood voor bij de tapas

Een smaakvol aardappelbrood wat goed op een tapastafel past. Dat was het idee dat kwam uit de opdracht waarmee 6 studenten van Aeres MBO aan de slag gingen. Het brood kreeg de tweede prijs bij de landelijke MBO Challenge 2019. Wat vonden de leerlingen van deze uitdaging? Lees hier de ervaring van student Roan. 

MBO studenten ontwikkelen duurzame voedselconcepten voor Stadsboerderij Almere

Hoe laat je jongeren ervaren hoe duurzaam en gezond hun voedsel is? In Flevoland mochten studenten van het Aeres MBO in Almere binnen de lesmodule voedseltransitie in de adviseursrol kruipen, door middel van een Jongerenadvies Bureau traject. De opdracht bestond uit het ontwikkelen van innovatieve voedselconcepten voor het nieuwe ambachtscentrum van de stadsboerderij in Almere. Lees hier verder.

Gezond kantineaanbod bij ROC Rivor in Tiel wint Gouden Schaal

Er is niet veel voor nodig om Roos (20) en Emanuela (22) aan het praten te krijgen over hun succesvolle poging om het aanbod in de schoolkantine van het ROC Rivor in Tiel gezonder te maken. Het was zo succesvol dat ze de Gouden Schaal van het Voedingscentrum kregen uitgereikt. Een jaar na de start kijken ze met gepaste trots terug op wat ze in de projectgroep samen met cateraar Markies en Inventief 180 hebben neergezet. Lees het hele verhaal hier.