Jong Leren Eten Flevoland in beeld

In Flevoland wordt er op verschillende manieren gewerkt aan een sterk lokaal netwerk rond voedseleducatie. Bekijk onderstaande video's om een beeld te krijgen van deze initiatieven.  Wil je aan de slag met voedseleducatie op jouw school, maar kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met één van de drie JLE-makelaars. 

Bekijk de 3 filmpjes over Samen sterk voor voedseleducatie Flevoland.
Filmpje 1: Lancering voedseleducatie aanbod Flevoland  
Filmpje 2: Met je school op voedsel ontdekkingstocht in Flevoland
Filmpje 3: Commitment & visievorming Flevolandse gemeentes & provincie

Ga eens met de klas naar de boerderij om alles te leren over wat daar allemaal gebeurt!

Vindt via www.boerderijeducatieflevoland.nl een boer in de buurt om te bezoeken.

Aan de slag met voedseleducatie op de middelbare school!
Om de ontwikkeling van mooie voedselopdrachten voor middelbare scholen makkelijker te maken is de Flevolandse Voedseleducatie-Inspiratiewaaier gelanceerd. Met de waaier worden docenten geïnspireerd om hun eigen voedselleertraject te ontwikkelen. In de waaier komen verschillende mooie voorbeelden tot leven en worden docenten in contact gebracht met lokale bedrijven en organisaties die interessante praktijkvragen hebben aan leerlingen. 

Lancering Flevolandse Voedseleducatie-Inspiratiewaaier
Gedeputeerde Cora Smelik heeft op ‘de dag van de duurzaamheid’ en aan de vooravond van de ‘Dutch food week” op de Aeres Hogeschool de ‘Inspiratiewaaier Voedseleducatie’ gelanceerd. Deze voedselwaaier is bedoeld voor het Voortgezet Onderwijs in Flevoland. Bekijk de vlog over de digitale ontvangst van de voedselwaaier en de boodschap van Gedeputeerde Cora Smelik.

Acht studenten van Aeres Hogeschool Almere van de opleiding Biologie, Voeding en Gezondheid hebben  tijdens een module integraal project gewerkt aan het in kaart brengen van de succesfactoren en verbeterpunten voor koken en proeven in de klas. Bekijk hieronder de vijf video's die de studenten gemaakt hebben.

1- Chefkok Klaas Sijtsma van restaurant Houtrust laat zien hoe je een gerecht mooi opmaakt en vertelt ondertussen over de oorsprong van de biologische ingrediënten die zij gebruiken en het concept ‘Kok in de klas’. Hij staat er voor open om op basisscholen een kookles te geven!

2- Colinde de Nijs is eigenaresse van restaurant Le Mirage in Emmeloord. Daarnaast geeft ze al zo’n vijftien jaar Smaaklessen op basisscholen. Ze vertelt over het oogsten van vlierbloesem, wat je daarmee kunt maken en hoe ze dit gebruikt tijdens het geven van Smaaklessen. Ten slotte vertelt een van de basisschoolleerlingen waar Colinde Smaaklessen heeft gegeven over zijn ervaringen met haar les. Colinde komt ook graag langs voor een smaakles bij jou op school.

3- Studente Annick vertelt enthousiast over Kok in de klas en de link met Smaakmissies. Ze nodigt scholen, docenten en leerlingen uit om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens legt ze uit hoe je gemakkelijk bananenpannenkoekjes kunt maken.  Zo simpel kan koken dus zijn.

4- Moestuinieren
Deze video enthousiasmeert om aan te slag te gaan met moestuinieren en het bereiden van lokale Flevolandse producten. Dit kan aan de hand van Smaakmissies of Kok aan de klas.

5- Leerling Anne vertelt over hoe ze aan de slag is gegaan met koken. Ze heeft noodles, een smoothie en gezonde ijsjes gemaakt. Leuk om ook in de klas te proberen. Eet smakelijk! 

Hoe laat je jongeren ervaren hoe duurzaam en gezond hun voedsel is?
In Flevoland mochten studenten van het Aeres MBO in Almere binnen het opleidingsonderdeel voedseltransitie in de adviseursrol kruipen. De opdracht bestond uit het ontwikkelen van innovatieve foodconcepten voor het nieuwe ambachtscentrum van de stadsboerderij in Almere. Begin juli van 2019 werden de beste ideeën gepresenteerd op een bijeenkomst met alle projectpartners op de Aeres Hogeschool.
Lees ook het inspiratieverhaal.

Masterclass: Werken in het Voedsellandschap van morgen
Het werkveld rondom voedsel verandert. Dit roept vragen, ideeën, problemen, oplossingen, energie en breinbrekers op bij zowel bedrijfsleven, overheden, ngo’s als onderwijs, zoals “hoe gaat uw aandeel in de transitie er uitzien? Wat heeft u hiervoor nodig? Om wat voor werknemers staat u binnenkort te springen?” 

Aeres HBO Almere (opleiding Biologie, Voeding en Gezondheid) en Aeres MBO Almere (Opleiding Food& Lifestyle) hebben het initiatief genomen om al deze actoren bijeen te brengen in een Masterclass. Middels een interactief programma met keynote sprekers, een paneldiscussie, bedrijfspitches en speedmeets tussen bedrijven-docenten-studenten is veel kennis en kunde uitgewisseld en zijn vele waardevolle gesprekken gevoerd en contacten gelegd. De gehele middag is bovendien vastgelegd op film, zodat ook een later stadium de kennis en innovatie vraagstukken een plek kunnen krijgen in het onderwijs. Bekijk het filmpje hier. 

Gezonde School kantine op Aeres VMBO/MBO Almere
Op Aeres MBO College Almere zijn ze tijdens een project aan de slag gegaan om manieren te bedenken waarop de schoolkantine gezonder kan worden.

Moestuincontainer, Het Avontuur
Op basisschool Het Avontuur wordt er veel aandacht besteed aan gezonde voeding. De kinderen hebben zelf tuinkers gezaaid en gaan deze proeven. Ook wordt er aandacht besteed aan de hoeveelheid suiker in drankjes en eten, om het bewustzijn te vergroten.

Technasium Emmeloord
Op het technasium het Emelwerda College in Emmeloord wordt er gewerkt met een project van 8 tot 10 weken waarin de scholieren een onderzoeksrapport schrijven, advies geven of een maquette bouwen. Dit gaat over voeding en duurzaamheid. Er wordt gewerkt met opdrachtgevers van buiten de school. 

Kookworkshop Joost Oerz
Bij Stad en Natuur is een workshop gehouden voor kinderen om te leren over gezonde, lokale voeding door Joost Oerz. Veel kinderen weten tegenwoordig niet meer waar hun voeding vandaan komt en wat gezonde voeding is. Met Jong Leren Eten wordt hierover bewustzijn gecreëerd. 

Appels en peren plukken in Pluktuin Vink
Bij Pluktuin Vink in Kraggenburg kunnen kinderen en volwassenen in de maanden september en oktober appels en peren plukken. Marloes Beerling van Jong Leren Eten legt uit waarom het voor kinderen belangrijk is om er op uit te gaan en te zien waar hun eten vandaan komt.

Netwerkbijeenkomst de Groene en Gezonde Kinderopvang
In het najaar van 2018 organiseerde Jong Leren Eten Flevoland de netwerkbijeenkomst ‘een groene en gezonde kinderopvang’ voor alle kinderopvangorganisaties in Flevoland bij Kinderopvangcentrum GO! In Lelystad.
De netwerkbijeenkomst stond in het teken van kennis delen over wat gezonde en duurzame voeding is, ervaren hoe je kinderen meeneemt in het beleven van voeding en elkaar leren kennen en inspireren. Dit alles kwam tot uiting in een gevarieerd programma.

Van Zaadje tot Soep – Het hele proces
Staan kinderen nog wel genoeg stil bij de oorsprong van hun eten? Met het project Van Zaadje tot Soep – een doorgaande leerlijn in duurzaamheidseducatie ontwikkeld in de gemeente Lelystad - doorliepen kinderen, scholieren en studenten gedurende een jaar elke stap van het proces dat vooraf gaat aan een kom tomatensoep.

>> Terug naar het menu.