Almere College VIA Kampen wint finale Food Challenge 2023 met lokale pokébowl

Dinsdag, 4 juli 2023

De winnaar van de derde editie van de Food Challenge Noordoost Nederland is het team van het Almere College VIA Kampen! Vijf teams gingen bij SVO vakopleiding food met elkaar de strijd aan om de beste pokébowl. Het team ´De Zwollenaar´ maakte de winnende pokébowl met rundvlees, ei en volkorenpasta van de boer uit de buurt. Bovendien hadden ze verschillende lokale groentes als rode en gele paprika, wortel en appel gebruikt, zodat de pokébowl niet alleen duurzaam was, maar ook nog eens gezond en voedzaam en natuurlijk heel lekker! De winnaar werd bekend gemaakt door juryvoorzitter Remco Jansen, chef bij Villa Ruimzicht in Doetinchem. De winnaars mogen naar een wedstrijd van PEC Zwolle en trakteren hun school op de winnende pokébowl.

Finalisten

Het Morgen College uit Harderwijk en het Agnieten College uit Nieuwleusen eindigden bij de laatste drie finalisten. Zij stuurden net als het Almere College VIA Kampen een finale vlog in met de verschillende onderdelen van de Food Challenge en een zelf ontworpen bootcamp.

Opnames en uitzending

De finale werd gepresenteerd door artiest en vlogger Boer Wildebuit. De compilatie is binnenkort online te bekijken via het Youtube kanaal Food Challenge voor scholen. Foto’s zijn nu al te bekijken via de social media kanalen www.facebook.com/foodchallengevoorscholen en www.instagram.com/foodchallengevoorscholen.

Organisatie en lespakket

De challenge wordt georganiseerd door LekkerBoer en SVO vakopleiding food met partner mbo’s Zone.college, Deltion College en Terra MBO. Samen met regionale partners Jong Leren Eten uit Overijssel, Gelderland, Flevoland, Groningen en Drenthe, LTO Noord, Salland Zorgverzekeringen en (gemeentelijke) sportbedrijven. De Food Challenge wordt ondersteund door de provincies Overijssel en Flevoland en deelnemende gemeenten. De scholen zijn in maart gestart met het bijbehorende lespakket en gastles van de mbo´s, afsluitend in mei met een Foodcamp op de boerderij, waar ze naast het maken van hun pokébowl ook gingen bootcampen en oogsten.

Deskundige jury

De teams werden beoordeeld door een deskundige jury met juryvoorzitter Remco Jansen – chef bij Villa Ruimzicht in Doetinchem, Marije Woertman - Gezonde School adviseur GGD Noordoost Gelderland, Annelise Dijksman - student Biologie Voeding en Gezond Leven aan de Aeres Hogeschool Almere, André Slotboom – food docent bij SVO vakopleiding food en boer Harold van Vilsteren van boerderij het Rode Huis en biologisch streekproductenplatform de Zwolse Stadslanderijen.

De jury beoordeelde de teams op smaak en presentatie van de pokébowl met onderbouwing van de gestelde criteria – gezond volgens de schijf-van-5, juiste voedingsstoffen in relatie tot de bootcamp en duurzaam door het gebruik van minimaal vier lokale producten. Elk team presenteerde de pokébowl aan de jury in een pitch van drie minuten.

Inschrijving 2023 / 2024

Scholen die komend schooljaar willen meedoen, kunnen zich tot 1 september aanmelden via een inschrijving via www.foodchallengevoorscholen.nl. Anders dan de eerste edities, kunnen scholen al in september starten. Er zijn hiervoor verschillende subsidiestromen die benut kunnen worden. Scholen kunnen hiervoor contact opnemen met de Gezonde school adviseur in hun regio. Scholen die later in het schooljaar (na 1 januari) willen starten, kunnen tot zich tot 1 november aanmelden. Er kan een beperkt aantal scholen meedoen.