Terugblik Netwerkmiddag 11 oktober: Voedseleducatie met impact

Donderdag, 18 oktober 2018

Op 11 oktober organiseerden de makelaars van Jong Leren Eten Noord-Holland een netwerkmiddag voor iedereen die betrokken is bij voedsel en educatie in de provincie. Met elkaar bespraken we de dilemma's waar je rondom gezonde en duurzame voeding tegenaan kunt lopen. We deelden best practises en nieuwe tools. Keynote spreker Babette Porcelijn gaf bovendien flink stof tot nadenken met haar presentatie over de verborgen gevolgen van veel van onze dagelijkse besluiten. Ze daagde ons uit te kiezen voor activiteiten met duurzame impact. Maar HOE dan? Daarover ging deze middag in de zonovergoten kassen van de Haarlemmer Kweektuin.

De middag begon met een gezamenlijke lunch waarna we gingen wandelen langs alle initiatieven op de Haarlemmer Kweektuinen. Weer terug in de zaal verwelkomde Rosa Lucassen ons waarna ze startte met een kennismaking. Hilda en Annette van Jong Leren Eten Noord-Holland bespraken de resultaten en de doelen die ze willen behalen waarna Keynotespreker Babette Porcelijn het woord nam. Babette opende onze ogen met de impactmetingen van bijvoorbeeld autorijden versus alle persoonlijke verzorging, en kraanwater vs zuivelproducten. Dat onze voedselproductie (vooral vlees en zuivel) zoveel meer CO2 uitstoot veroorzaakt dan heel veel andere dingen waar we ons nu druk over maken, geeft een extra dimensie aan de ambitie voor meer gezonde en duurzame voeding! Zie ook haar website https://babetteporcelijn.com

In 7 verschillende deelsessies bogen we ons over de vraag hoe we kinderen dan alles kunnen leren over gezonde en duurzame voeding. Daarover meer in de volgende pagina's.
Deelsessie 1 – Peuters aan de Groente
Deelsessie 2 – Subsidie Lekker naar Buiten
Deelsessie 3 – Samenhang en kwaliteit
Deelsessie 4 – Healthy snacken – vet cool?!
Deelsessie 5 – Wij Telen Groente
Deelsessie 6 – Alle kinderen een kookdiploma
Deelsessie 7 – Voedseleducatie vanuit intercultureel perspectief

Wat neem je mee? En wat geef je mee aan de makelaars?
"Was het je tijdsinvestering waard, wat levert zo'n middag je nou op?" vroeg dagvoorzitter Rosa Lucassen aan het eind van de middag? Zie hier voor een overzicht van de genoemde belangrijke momenten.

Ik ga het volgende idee de komende week toepassen:
"En wat ga jij hiermee DOEN?" - we vroegen deelnemers hun volgende stap te noteren. Zie hier voor een greep uit de kaartjes.

Provincie