Veel leerlingen zijn al aan de slag met de Schoolkantine Challenge: aanmelden kan nog t/m 24 februari!

schoolkantine Challenge
Donderdag, 26 januari 2023

Op verschillende scholen, van vmbo tot gymnasium, maar ook vanuit praktijkonderwijs en speciaal onderwijs zijn leerlingen al druk aan de slag met de challenge. We zien al leuke ideeën ontstaan. Sommige ideeën nog in de brainstormfase, anderen zijn al aan het koken en testen. We zien snacks waar groenten in de hoofdrol staan en tussendoortjes waarbij rekening gehouden wordt met de seizoenen. Vaak is een recept strikt geheim en willen leerlingen er niks over loslaten... dat maakt ons extra nieuwsgierig naar de inzendingen straks!

“Onze snack wordt bijna helemaal gemaakt met lokale ingrediënten. We zijn op excursie geweest naar de Stadsboerderij om te zien welke producten Flevoland heeft.”

Doe mee met de challenge!
Wil jij op 16 maart winnen met jullie gezonde- en duurzame schoolkantine snack en doe je nog niet mee? Dat kan nog steeds! Je hebt t/m 24 februari de tijd om de ideeën in te dienen.

Lees hier alle informatie over hoe je meedoet en waaraan je snack moet voldoen >>

De beleving van de winnaar van vorig jaar
Vorig jaar hebben tweedejaars havo leerlingen gewonnen met Tempeh-ation. Een volkoren wrap met gekruide tempeh en groenten. De leerlingen konden enthousiast en overtuigend vertellen waarom hun plantaardige snack niet mocht ontbreken in hun eigen schoolkantine.

 

Check de G's
Bekijk voordat je aan de slag gaat of dat je de ideeën indient nog even goed naar alle G’s en vooral de tips die bij de G’s op deze factsheet staan. Zijn er nog kleine aanpassingen mogelijk waarmee je het product nét wat gezonder, duurzamer, lekkerder of goedkoper kan maken? 
Lees hier alles over waaraan je snack moet voldoen >>

Tips voor leerlingen
Neem vanaf het begin de kantinebeheerder mee in je snack ideeën. Dan kan je zorgen dat de snack optimaal is afgestemd op de randvoorwaarden van jullie eigen schoolkantine. Bekijk voor inspiratie eens de tips voor een gezondere kantine van het Voedingscentrum. En onthoud dat een goede snack ook best eenvoudig kan zijn! Denk aan een gezonde volkoren wrap met kruidenvulling of een groentepizza met plantaardige toppings.
Kijk ook eens waar de ingrediënten vandaan komen. Misschien zijn ze wel dichtbij te verkrijgen bij een lokale teler of boer: lekker duurzaam dus.

Hebben jullie al een goed idee, maar wil je weten of je op het goede spoor zit? Of loop je vast en heb je vragen? Wij kunnen je helpen! Tijdens een (online) feedback- of vragenrondje helpen wij je naar de beste versie van jullie snack! Mail ons: jonglereneten@ggdflevoland.nl of jlenoordbrabant@ivn.nl.

 

“We hebben ons product thuis gemaakt en daarna laten proeven aan onze klas en ze waren allemaal enthousiast.”

Tips voor docenten
Geen keuken op school? Laat leerlingen thuis experimenteren! Organiseer een gezamenlijke lunch waarin iedereen een proeverij van het product meeneemt. Door elkaar tips te geven kan er mogelijk nog wat verbeterd worden qua smaak of textuur. Ook heel leuk: nodig een kok uit voor een kookworkshop op school. Wij kunnen je desgewenst met een kok in contact brengen.

Veel succes de komende weken!!
Heb je de snack al bijna klaar? Of ga je beginnen met de challenge? Veel succes en plezier met het bedenken van een heerlijk gezonde en duurzame snack!

Lees meer over de Schoolkantine Challenge >>