Werken rond voedsel binnen het middelbaar beroepsonderwijs

 

School is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Hieronder vind je tips en lesmaterialen die jou en je school verder op weg kunnen helpen. Je kunt ook contact opnemen met de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie als je bijvoorbeeld een praktische opdracht rond voeding wilt uitzetten onder de studenten en hierbij hulp kunt gebruiken. 

Hoe kun je het thema voedsel inzetten binnen het mbo?

1. Binnen schoolvakken: Vitaal Burgerschap, Verzorging, Nederlands (schrijf- of spreekopdrachten rond voeding). Ook een projectweek biedt een mooie kans om te werken rond voeding. 

2. Gezonde School Kantine opzetten. Lees de inspiratieverhalen om te zien hoe de jongeren kunnen meehelpen in een gezonde schoolkantine en actief betrokken worden bij gezonde voeding. Wil je je kantine gezonder maken? Meld jouw school dan gratis aan en bespreek met een Gezonde School Kantine adviseur de vervolgstappen. 

3. Structurele verankering van voedseleducatie binnen de school, kan met het programma Gezonde School. Dit is het programma vanuit ministerie VWS dat scholen helpt om te werken aan een gezonde leefstijl voor de leerlingen. Dat kan gebeuren aan de hand van verschillende thema's, waarvan voeding er één is. 

Wil je laten zien dat jouw school op een goede manier structureel werkt aan gezonde voeding? Vraag dan het themacertificaat Voeding aan. Vul hiervoor de vragenlijst in op Mijngezondeschool.nl.

4. Ervaringsgericht leren met de 'Lekker naar Buiten'!-bijdrage van Jong Leren Eten. Je kunt de bijdrage gebruiken voor activiteiten binnen de thema's koken, moestuinieren of een excursie naar een voedselverwerkend bedrijf. 

5. MBO Challenge Voedselverspilling. Bij de MBO Challenge Voedselverspilling bedenken én realiseren studenten over een periode van 3 maanden oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan. In het hele land doen studententeams hieraan mee. Elk team werkt in haar eigen lokale omgeving aan een probleem rond voedselverspilling bij een organisatie of bedrijf. 

6. Jongeren Adviesbureau: Het IVN Jongeren Adviesbureau betrekt jongeren tussen de 12 en 25 jaar, vanuit hun opleiding, bij maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid. Dit zijn echte, actuele vragen van bedrijven of overheden. Dit biedt scholen de kans om de brug te slaan tussen theorie en praktijk.