600 BSO’s zetten in op gezond eten tijdens de zomervakantie

Maandag, 11 juli 2022

Meer dan 50.000 kinderen in 7 provincies gaan tijdens de zomervakantie op de buitenschoolse opvang aan de slag met gezonde en duurzame voeding. Dit gebeurt in het kader van het evenement de Gezonde Smikkelweken, georganiseerd door de sociale onderneming Spoony. BSO's die niet deelnemen aan dit evenement, kunnen op de website van Spoony recepten en spelletjes terugvinden.  De Gezonde Smikkelweken worden mede mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten en daarnaast door 16 partners die allen zonder winstoogmerk meedoen.

In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten. Daarnaast heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas waarbij een ongezond voedingspatroon één van de belangrijkste oorzaken is. Om die trend te keren startte sociale onderneming Spoony afgelopen jaar de Gezonde Smikkelweken, waarbij kinderen spelenderwijs groenten proeven, klaarmaken en ontdekken. 

Oprichter en CEO van Spoony, Phaedra Mensen: ‘'Er wordt op BSO’s al zoveel gebakken en gekookt, maar voornamelijk cupcakes en koekjes. Met onze pakketten gaan kinderen met evenveel plezier aan de slag met verrassende groentetussendoortjes. Het is geweldig om te ervaren hoe makkelijk kinderen groenten proeven en eten als ze dit samen doen, door middel van een vrolijke activiteit". 

Zomerprogramma

De kick-off vindt in de eerste week van de vakantie plaats op 600 buitenschoolse opvang locaties in 7 provincies, namelijk: Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Deze BSO’s ontvangen op locatie kratten met verse groenten activiteiten, zoals een pakket om van zwarte bonen brownies te maken en een Zintuigenspel waarmee ze gemaskerd onbekende groenten als chayotes en zwarte tomaat ontdekken. “Ik was verbaasd over wat de kinderen allemaal hebben geproefd tijdens het Zintuigenspel en hoe leuk de kinderen dat aan het spelen waren,” aldus BSO-leidster Marjon van BSO het Vossenhol.

Aan de slag met het Kook- en Speelboek

Om kinderen te stimuleren ook thuis gezond aan de slag te gaan, krijgen alle deelnemende kinderen een Kook- en Speelboek mee naar huis met recepten, eetspelletjes en challenges. Deze kunnen alleen of met het hele gezin gedaan worden. BSO's die niet deelnemen aan de Gezonde Smikkelweken, kunnen dit Kook- en Speelboek downloaden via de website van Spoony. De recepten in het boek zijn ontwikkeld met het Voedingscentrum en in lijn met de richtlijnen van Gezonde Kinderopvang.

Meer informatie over de Gezonde Smikkelweken vind je hier.

Bijlage / Document Size
SPOONY-Kook-en-Speelboek_0.pdf 16.1 MB