Een gezonde snack ontwerpen: Schoolkantine Challenge voor vo-leerlingen en mbo-studenten loopt tot 16 februari in verschillende provincies

Schoolkantine Challenge
Dinsdag, 10 oktober 2023

Jong Leren Eten organiseert voor de derde keer de Schoolkantine Challenge. Leerlingen en studenten van het voortgezet onderwijs en het mbo in Groningen, Friesland, Flevoland, Overijssel, Noordoost Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland worden komende maanden uitgedaagd om een lekkere, gezonde en betaalbare kantinesnack te bedenken. De officiële aftrap van de Schoolkantine Challenge -schooljaar 23/24- vond plaats op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid en in de Dutch Foodweek. De deelnemende provincies organiseerden ieder hun eigen aftrap en startmoment van de Challenge.

Provinciale aftrapmomenten

In Flevoland startte het MBO College Almere de Challenge in lesrestaurant Chapeau. De mbo koksstudenten gingen in gesprek met de interne cateraar Vebego en CIRFOOD over hun ideale gezondere & duurzamere snack ideeën. Overijssel trapte af met een kookworkshop verzorgd door ‘Wat doen we in de pan’ voor leerlingen van vo school Agnietencollege en met een online bijeenkomst voor docenten over de opdracht. De overige provincies gaan later in het jaar van start met de Schoolkantine Challenge.

Wat houdt de Challenge in?

Leerlingen en studenten kunnen tot 16 februari 2024 hun ideeën indienen via de website van Jong Leren Eten. De inzendingen worden door een vakkundige jury beoordeeld en de winnaars worden op de Dag van de Gezonde Schoolkantine op 21 maart 2024 bekend gemaakt. Zij krijgen een kookworkshop aangeboden waarin ze samen met een kok hun unieke kantinesnack gaan bereiden voor de hele school. Vorig schooljaar hebben leerlingen van PrO Almere met hun gezonde en duurzame “Veggie Happy Empanada” de Challenge gewonnen. In Noord-Brabant won de snack “ikwilum” van Scholengemeenschap De Overlaat.

Jongeren aan het roer van hun schoolkantine

Voor iedere school is het een uitdaging: een kantine met een gezond en duurzaam aanbod van eet- en drinkwaren, zodat leerlingen en studenten niet op jacht gaan naar ongezonde snacks buiten school. Ook onder jongeren groeit het bewustzijn hoe belangrijk gezondheid is en dat gezonde voeding hierin een cruciale rol speelt. Daarom is het tijd om de jongeren meer aan het roer te zetten van hun eigen schoolkantine. De Schoolkantine Challenge biedt een toegankelijke manier om leerlingen en studenten meer actief te betrekken bij een gezond, duurzaam en betaalbaar kantineassortiment op school. Het doel is dat ze leren om bewuster voedselkeuzes te maken. 

Samenwerking met kantinebeheerder

Jong Leren Eten stimuleert dat de kantinebeheerder op school vanaf het begin betrokken wordt bij de Challenge. Een cateraar heeft vanuit de dagelijkse praktijk veel ervaring hoe een snack succesvol kan landen in de schoolkantine. Het is een leerzame en leuke manier voor leerlingen en studenten om de adviezen vanuit de werkvloer op deze manier mee te nemen.  

Het ontstaan van de Challenge

Deze Schoolkantine Challenge is tot stand gekomen dankzij het programma Jong Leren Eten en wordt voor de derde keer georganiseerd. Vorig jaar deden er ruim 300 leerlingen mee. Kijk hier voor meer informatie over de Schoolkantine Challenge.

Het Voedingscentrum is als partner aangehaakt bij de Schoolkantine Challenge. Zij kijken mee naar de materialen die we ontwikkelen en uitdragen. De Challenge is verbonden aan het programma ‘De Gezonde Schoolkantine’ en de Richtlijn Eetomgeving voor Scholen van het Voedingscentrum. Op deze manier draagt de Schoolkantine Challenge bij aan de doelen van de Gezonde School