Finale Jong Leren Eten Schoolkantine Challenge feestelijk en gezond gevierd!

Donderdag, 21 maart 2024

Vandaag strijden jongeren uit 4 provincies van meer dan 130 scholen in de finale van de Schoolkantine Challenge om de beste snack. Leerlingen en studenten hebben de afgelopen periode gewerkt aan een lekkere, duurzame en gezonde schoolkantinesnack. Een goed voorbeeld van het toepassen van leerlingenparticipatie. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de leerlingen het belangrijk vindt dat eten en drinken op school gezond is. Als het aanbod beter aansluit bij de wensen van leerlingen, is de kans groter dat ze in de pauzes niet naar de snackbar of supermarkt gaan. 

Gezonde en lekkere kantinesnack

“Creëer jouw ideale gezonde kantinesnack”. Met deze uitdaging gingen leerlingen en studenten uit het voortgezet- en beroepsonderwijs in Flevoland, Overijssel, Noordoost Gelderland, Noord-Brabant  aan de slag om een gezonde en lekkere kantinesnack te bedenken voor hun school. De snack moet voldoen aan de 5 G’s: Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Geweten. Anders gezegd, de snack is lekker, betaalbaar, voldoet aan de Schijf van Vijf, is makkelijk te bereiden in een kantinesetting en is duurzaam. Daarnaast werd leerlingen gevraagd om een campagne op te zetten om de snack onder medeleerlingen te promoten.

In Flevoland wonnen leerlingen van het VMBO Almere de Schoolkantine Challenge met een volkoren pita falafel broodje. 

Dag van de Gezonde Schoolkantine 

Leerlingen die meedenken over het aanbod in de eigen schoolkantine geeft een goede basis om samen aan de slag te gaan met een gezond aanbod op school. Vandaag op -de dag van de gezonde schoolkantine georganiseerd door het Voedingscentrum- worden de scholen die hier aandacht voor hebben in het zonnetje gezet. Ze ontvangen de gouden of zilveren kantineschaal, als ze voldoende producten aanbieden die binnen de schijf van vijf passen. Ook ondertekenen scholen die  aan de slag willen gaan met een gezonde schoolkantine de ambitieverklaring. Zo zorgen we samen dat de schoolomgeving van leerlingen en studenten gezonder wordt.  

Gezonde Schoolkantine Festival: Samen leren, proeven en vieren

Vandaag vindt in 7 provincies het Gezonde Schoolkantine Festival plaats. Het Voedingscentrum reikt een groot aantal Gezonde Schoolkantine schalen uit aan scholen waarvan het aanbod minstens 60% een betere keuze is. Hiermee schuif je op richting de Schijf van Vijf. Hoe deze scholen dit aanpakken, delen ze tijdens de inspiratiesessies. Samen met kennispartners zoals JOGG en de GGD bespreken we uitdagende onderwerpen zoals voedseleducatie, de eetomgeving rondom de school en leerlingenparticipatie tijdens kennissessies. Jong Leren Eten is tijdens deze dag de hoofdpartner en roept op deze dag de winnaar uit van de Schoolkantine Challenge 2024.

De Schoolkantine Challenge

De challenge is mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten in samenwerking met Het Voedingscentrum. De lancering vond plaats tijden de Dutch Food Week 2023, met als doel een gezonde, aantrekkelijke en duurzame schoolkantine met een betaalbaar aanbod. 

Meer weten?

Wil je na deze dag ook aan de slag met gezonde voeding? Bekijk dan onze lesmaterialen pagina of doe inspiratie op met onze praktijkvoorbeelden van scholen die hier al mee aan de slag gingen.