4 tot en met 11 oktober stond Nederland een week lang in het teken van gezond, duurzaam en bewust eten. Jong Leren Eten was actief betrokken bij de veelzijdige activiteiten tijdens deze week. Dit zorgde voor een mooi beeld van hoe samen werken aan voedseleducatie gaat in de praktijk; samen met scholen, gemeenten en boeren. Landelijk en regionaal. Met dank aan alle JLE makelaars en partners!
Landelijke aandacht voor voedseleducatie
Met Blik op Je Eten werd nieuw voedseleducatiemateriaal gelanceerd door demissionair minister Wiersma. Ook las zij groep 7 van basisschool De Voorsprong voor uit het door Jong Leren Eten gekozen boek 'Van Honingbij tot Hagelslag", dat gaat over de herkomst en productie van ons voedsel.
(Beelden via LVVN).
Het blik wordt tevens door diverse JLE makelaars geïntroduceerd aan basisschoolklassen in de verschillende provincies. Daarnaast wonnen 45 klassen een Blik Op Je Eten en 5 klassen een Boer in de klas gastles, met de Week van Ons Eten-prijsvraag van Smaaklessen.
Op de Dag van de Voedseleducatie op 7 oktober organiseerde Jong Leren Eten een gratis online inspiratiebijeenkomst voor medewerkers van kinderopvanglocaties uit heel Nederland. Meer dan 160 professionals beleidsmedewerkers, gastouders, teamleiders, Gezonde Kinderopvang coaches en andere professionals lieten zich inspireren door onder meer Jeltje Meijvogel (Spoony), De Voedingsjuf, Tanya Lammerse en moestuin- en kookcoaches Roxanne Buschman, Evelien Smits en Leonie van der Ende.
Tijdens het Burgemeestersontbijt ontbeten in 284 gemeenten burgemeesters samen met een basisschoolklas, als onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt. Hierbij schoven met inzet van JLE ook lokale een bakker én of teler aan met eigen producten, waarover zij de leerlingen vertelden over de herkomst en de productie. De Kick-off vond plaats in Voorst, Gelderland, maar in andere provincies was dit ook een groot succes. In Terneuzen, Zeeland, ontbeet groep 7 samen met een kaasboer die lokale melk en kaas meebracht én wisselden ze met de burgemeester hun eigen ideeën uit voor een gezonde, duurzame stad!
Dit is waar voedseleducatie over gaat. Lekker gezond ontbijten en dan ook proeven van vers lokaal voedsel, meegenomen door een boer, of teler; met hun verhalen erbij! Zo leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt. - Wieke Bonthuis, JLE Gelderland
Uitreiking van de Waarde-ring: link met voedseleducatie en belangrijke rol JLE makelaars
Tijdens de Week van Ons Eten staat de verbinding tussen boer, visser, tuinder en burger centraal. In iedere provincie wordt daarom jaarlijks de Waarde-Ring uitgereikt: een bijzondere onderscheiding voor mensen die zich bovengemiddeld inzetten om die verbinding zichtbaar en voelbaar te maken. In Zeeland wonnen de moestuincoaches de Waarde-ring vanuit de provincie! Zij werden genomineerd door JLE Zeeland en werden op deze manier beloond voor hun waardevolle werk.
“Onze moestuincoaches maken elke dag het verschil, ze begeleiden schooltuinen en inspireren anderen om met hun handen in de aarde te ontdekken waar ons eten vandaan komt” - Debby, JLE Makelaar Zeeland
Ook in Utrecht ontvingen 3 Utrechtse voedselhelden de Waarde-Ring van de Provincie - een onderscheiding voor hun inzet om inwoners en boeren dichter bij elkaar te brengen, met speciale aandacht voor jongeren. Dit zijn Miranda van leeuwen, educatieboerin en oprichter van de Boerderijschool, Jan Willem Doppenberg, MBO-docent en voedseleducatie-aanbieder en Marieke van Dalen, jonge sociaal ondernemer met haar tuinderij De Coöperij. Jong Leren Eten Utrecht was vertegenwoordigd in de jury om uit alle nominaties een shortlist te maken. Doordat de focus dit jaar lag op de jeugd en er een duidelijk link was met voedseleducatie, konden zij waardevolle input leveren vanuit het netwerk in de provincie Utrecht. In Overijssel wonnen agrariëres Judith de Rijk (Olst), Nieske Neimeijer (Heino) en Henk & Alina Udink (Markelo). “De winnaars van dit jaar zetten zich ieder op hun eigen manier in om die verbinding tussen boeren en burgers zichtbaar en voelbaar te maken.” Aldus gedeputeerde Gert Harm ter Bolscher. Waarderingen Drenthe: https://www.provincie.drenthe.nl/actueel/nieuwsberichten/2025/oktober/drentse-waarde-ringen-2025-uitgereikt/
Regionale initiatieven
In Flevoland presenteerden deze week de leerlingen van het Emelwerda College uit Emmeloord, tijdens de aftrap van de Schoolkantine Challenge, hun eerste ideeën voor een gezonde lunch aan wethouder René van Amersfoort van de Noordoostpolder. De wethouder gaf de leerlingen (samen met andere deskundigen uit het werkveld) feedback en onderstreepte het belang van voedseleducatie binnen de gemeente Noordoostpolder. Uit het werkveld waren vanuit het restaurant zelf de chefkok en bedrijfsleider aanwezig, vanuit Kom bij de Boer twee educatieboeren, Bart Maljars vanuit JOGG Noorddoostpolder en een jongerenwerker vanuit Welzijnwerk Carrefour (NOP). Omroep Flevoland maakte dit verslag van de aftrap:
In Utrecht viel De Week van Ons eten viel samen met de Blitse Week van de Duurzaamheid. Ruim 1500 basisschoolleerlingen kregen een gezonde lunch op school met Biltse Pompoensoep, gemaakt van pompoenen uit De Bilt! Het is een actie van Biltsheerlijk, al voor het vierde jaar. In samenwerking met de gemeente de Bilt, Schooldag van de Duurzaamheid, Ekoplaza Bilthoven, hotel-restaurant De Biltsche Hoek, de JOGG-regisseur, Gezonde School-advsieur en onze Jong Leren Eten-makelaar. JLE-makelaar Sanne hielp op de laatste dag mee bij het uitschenken van de soep op basisschool de Rietakker. "Door soms zelf aan te sluiten bij dit soort initiatieven zie je met eigen ogen wat belevend leren doet met kinderen".
"Eerst komen ze een klein beetje proeven, want ze hebben het nog nooit gehad. Daarna komen ze terug voor nog een beetje en roept een kind zelfs: ik vind het een dikke 10!". Dat is het mooiste om te zien" Sanne, Jong Leren Eten makelaar Utrecht
JLE Utrecht blijft betrokken om na te denken over het vervolg na dit initiatief. Ook was Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden partner binnen de Week van Ons Eten. In samenwerking met de Groene Weelde boden zij een unieke kans: scholen konden gratis gebruik maken van een lespakket over voedselproductie en de rol van de agrariër in de regio.
In Groningen werd een zadenruil-toer gedaan. In de Week van de Schooltuin zijn 3 scholen en een BSO gestart met pilot; ‘Redt de Groninger Boon’, waarin kinderen de Groninger Boon hebben gekweekt en gedroogd. Vooraf waren de mooi gemaakte zakjes met een eigen instructie op papier van de kinderen opgehaald en in De Week van Ons Eten zijn deze langsgebracht bij de scholen. Zo kunnen zij volgend jaar alle soorten Groninger bonen in de moestuin kweken, zodat oude rassen weer opkomen en levend worden! Tijdens deze tour is een quiz gehouden in de klas, de kinderen hebben veel onthouden. Ook werd er in Groningen een bijeenkomst Eetbare natuur gehouden voor vrijwilligers van IVN, moestuincoaches en kookcoaches. Daarnaast ontvingen 18 scholen appel- en perenbomen met lesmaterialen en recepten over appels en peren.
Groningen en Friesland hielden tijdens De Week van Ons Eten een voucheractie voor moestuincoaches en kookcoaches om les te kunnen geven. In het Friese Tytsjerksteradiel hebben 5 scholen de voorstelling Pluk gezien van Stichting de Beweging: Pluk is een nieuwe meedansvoorstelling voor kleuters, van de makers van De Molkwei, over groeien en bloeien, magische zaadjes en plukken en proeven. Dans, theater en muziek gemixt tot een fantasierijke voorstelling die kleuters laat bewegen en hen laat beleven hoe een zaadje groeit.
JLE Drenthe was betrokken bij het organiseren Koken op de Boerderij. Waar basisscholieren tijdens de Week van Ons Eten werden begeleid door Terra studenten en van hen leerden over waar ons eten vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Lees hier het verslag van Terra en Drenthe College en bekijk hier het nieuwsartikel in DVHN. Daarnaast was JLE Drenthe betrokken bij het Boergondisch Diner voor stakeholders op gebied van Voedseleducatie dat door de Provincie Drenthe werd georganiseerd. En de Van Riek tot Vork lunch in Beilen, waar slow food wordt gecombineerd met poëzie en theater.
Houd onze inspiratiepagina in de gaten voor meer mooie voedselinitiatieven uit de regio's!