50.000 kinderen eten spelenderwijs gezonder op de buitenschoolse opvang, ondanks hoge werkdruk en personeelstekorten

Dinsdag, 17 januari 2023

50.000 leerlingen tussen de 4 en 12 jaar deden afgelopen zomer mee met de Gezonde Smikkelweken en maar liefst 99% van alle BSO-medewerkers geeft aan opnieuw te willen meedoen, ondanks de hoge werkdruk en personeelstekorten. “De crux is dat gezond en duurzaam eten wordt gekoppeld aan spelen en beleven, waardoor het haalbaar én leuk wordt om op te pakken”, aldus Marieke Battjes-Fries, onderzoeker Voeding & Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut.

Veel kinderen tussen de 4 en 12 jaar krijgen aan het einde van hun schooldag opvang bij de BSO waar de kinderen voornamelijk kunnen spelen. Spoony ontwikkelde een programma over groente eten in aansluiting hierop, bestaande uit activiteiten waar samen spelen en ontdekken centraal staan. Marieke Battjes-Fries: “Het viel op dat digitale middelen weinig in trek waren: medewerkers en kinderen willen zelf de handen uit de mouwen steken en met elkaar plezier maken zonder dat het extra tijd kost. Door al spelend te leren en ervaren lukte dit.” Zo gingen de opvanglocaties op groentenontdekkingstocht en ontvingen de medewerkers doe-het-zelf pakketten met daarin groente-activiteiten, zoals proefjes en zelf koken. Kinderen raakten gemotiveerd door challenges, recepten en eetspelletjes.

De afgelopen jaren groeit de aandacht voor voedseleducatie voor 4 tot 12 jarigen. Dit is hard nodig, want momenteel eet zo’n driekwart van de 4 tot 12 jarigen te weinig groenten en heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas. Marieke Battjes-Fries: “Het blijft zoeken hoe we voedseleducatie kunnen integreren binnen een overbelast onderwijssysteem. Kijken naar andere settings, zoals de kinderopvang en de wijk, lijkt daarbij belangrijke nieuwe mogelijkheden te bieden. Bovendien neemt het mogelijk wat druk weg bij basisscholen. Hiernaast werpt het ook nieuw licht op voedseleducatie op basisscholen, namelijk dat ervaringsgericht leren en spelen wederom een succesvolle methode blijkt om kinderen iets mee te geven over gezond en duurzaam eten.” Spoony, initiatiefnemer van de Gezonde Smikkelweken, laat weten dat het dit jaar het initiatief zal opschalen naar 1000 BSO-locaties waarmee ze ernaar streven om 90.000 kinderen te bereiken.

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van de Gezonde Smikkelweken - het grootste groenten inspiratie programma voor kinderen in Nederland. Meer informatie over het evaluatieonderzoek is te vinden in het eindrapport van het Louis Bolk Instituut. Dit rapport is uitgevoerd in opdracht van Jong Leren Eten.