Dag van de Gezonde Schoolkantine: Scholen steeds gezonder ondanks coronasluiting

Donderdag, 15 april 2021

Op 15 april is de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’ van het Voedingscentrum. Een dag waarop we schoolkantines die werken aan een gezondere kantine in het zonnetje zetten. Dit jaar is er geen grote viering. Maar ondanks het sluiten van de scholen en de schoolkantines, ziet het Voedingscentrum dat scholen zich hard maken voor een gezondere eetomgeving voor jongeren. Zo werden er tot nu toe al honderd Schoolkantine Schalen uitgereikt in schooljaar 2020-2021. In totaal heeft 42% van de scholen met een kantine nu een gezondere schoolkantine.

Motivatie

Projectleider Heleen Schuit: “We hebben afgelopen jaar gezien dat het voor schoolkantines en cateraars ongelofelijk moeilijk is geweest om het hoofd boven water te houden. Uit het feit dat zij zich dan tóch inzetten om het aanbod gezonder te maken, spreekt een grote motivatie om jongeren gezond op te laten groeien. We zijn dan ook ontzettend trots op alle behaalde resultaten en willen de scholen op de Dag van de Gezonde Schoolkantine extra in het zonnetje zetten.”

#dagvandeGSK

Op de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’ op 15 april kan er helaas geen fysieke bijeenkomst zijn. Daarom is ervoor gekozen om online zoveel mogelijk leuke boodschappen of initiatieven van scholen, cateraars en partners te delen via #dagvandeGSK. Denk aan een bedankje aan medewerkers of cateraar, een foto van de versierde kantine, een nieuw watertappunt of het lekkerste gezonde broodje.

Eerste stap

Scholen die nog niet zijn aangesloten moedigt het Voedingscentrum aan om op de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’ een eerste stap te zetten. Schuit: "Begin bijvoorbeeld eens door op 15 april gratis water en fruit aan te bieden. Een gezond kantineaanbod stimuleert jongeren om eerder voor de gezondere keuze te gaan. En wil je een stapje verder gaan? Dan staan wij voor scholen klaar om ze te helpen. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt jongeren een gezond eetpatroon te ontwikkelen.”