
4 tot en met 11 oktober stond Nederland een week lang in het teken van gezond, duurzaam en bewust eten. Jong Leren Eten was actief betrokken bij de mooie activiteiten tijdens deze week! Dit zorgde voor een mooi beeld van hoe samen werken aan voedseleducatie gaat in de praktijk; samen met scholen, gemeenten en boeren. Landelijk en regionaal. Met dank aan alle partners!
Aandacht voor voedseleducatie
Met Blik op Je Eten werd nieuw voedseleducatie materiaal gelanceerd door demissionair minister Wiersma. Ook las zij groep 7 voor uit het boek 'Van Honingbij tot Hagelslag" over de oorsprong van ons voedsel.
Het blik wordt tevens door diverse JLE makelaars geïntroduceerd aan basisschoolklassen in de verschillende provincies. Daarnaast wonnen 45 klassen een Blik Op Je Eten en 5 klassen een Boer in de klas gastles, met de Week van Ons Eten-prijsvraag van Smaaklessen.
Op De Dag van de Voedseleducatie op 7 oktober organiseerde Jong Leren Eten een gratis online inspiratiebijeenkomst voor medewerkers van kinderopvanglocaties uit heel Nederland. Meer dan 160 professionals beleidsmedewerkers, gastouders, teamleiders, Gezonde Kinderopvang coaches en andere professionals lieten zich inspireren door onder meer Jeltje Meijvogel (Spoony), De Voedingsjuf, Tanya Lammerse en moestuin- en kookcoaches Roxanne Buschman, Evelien Smits en Leonie van der Ende.
Tijdens het Burgemeestersontbijt ontbeten in 284 gemeenten burgemeesters samen met een basisschoolklas, als onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt. Hierbij schoven ook lokale een bakker én of teler aan met eigen producten, waarover zij de leerlingen vertelden over de herkomst en de productie. De Kick-off vond plaats in Voorst, Gelderland, maar in andere provincies was dit ook een groot succes. In Terneuzen, Zeeland, ontbeet groep 7 samen met een kaasboer die lokale melk en kaas meebracht én wisselden ze met de burgemeester hun eigen ideeën uit voor een gezonde, duurzame stad!
Dit is waar voedseleducatie over gaat. Lekker gezond ontbijten en dan ook proeven van vers lokaal voedsel, meegenomen door een boer, of teler; met hun verhalen erbij! Zo leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt. - Wieke Bonthuis, JLE Gelderland
Waarde-ring:
In Zeeland wonnen de moestuincoaches de Waarde-ring vanuit de provincie! Zij werden genomineerd door JLE Zeeland en werden op deze manier beloond voor hun waardevolle werk.
“Onze moestuincoaches maken elke dag het verschil, ze begeleiden schooltuinen en inspireren anderen om met hun handen in de aarde te ontdekken waar ons eten vandaan komt”.
Ook in Utrecht ontvingen 3 Utrechtse voedselhelden de Waarde-Ring van de Provincie Utrecht - een onderscheiding voor hun inzet om inwoners en boeren dichter bij elkaar te brengen, met speciale aandacht voor jongeren. Dit zijn Miranda van leeuwen, educatieboerin en oprichter van de Boerderijschool, Jan Willem Doppenberg, MBO-docent en voedseleducatie-aanbieder en Marieke van Dalen, jonge sociaal ondernemer met haar tuinderij De Coöperij. In Overijssel wonnen agrariëres Judith de Rijk (Olst), Nieske Neimeijer (Heino) en Henk & Alina Udink (Markelo). “De winnaars van dit jaar zetten zich ieder op hun eigen manier in om die verbinding tussen boeren en burgers zichtbaar en voelbaar te maken.” Aldus gedeputeerde Gert Harm ter Bolscher.
Aftrap Schoolkantine Challenge:
In Flevoland presenteerden deze week de leerlingen van het Emelwerda College uit Emmeloord, tijdens de aftrap van de Schoolkantine Challenge, hun eerste ideeën voor een gezonde lunch aan wethouder René van Amersfoort van de Noordoostpolder. De wethouder gaf de leerlingen (samen met andere deskundigen uit het werkveld) feedback en onderstreepte het belang van voedseleducatie binnen de gemeente Noordoostpolder. Uit het werkveld waren vanuit het restaurant zelf de chefkok en bedrijfsleider aanwezig, vanuit Kom bij de Boer twee educatieboeren, Bart Maljars vanuit JOGG Noorddoostpolder en een jongerenwerker vanuit Welzijnwerk Carrefour (NOP). Omroep Flevoland maakte dit verslag van de aftrap: