Doe mee met de verspillingsvrije week van 11 t/m 17 september! (po, vo, mbo, hbo)

Maandag, 14 augustus 2023

Een kwart van ons eten in Nederland wordt verspild. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Die boodschap wordt tijdens de Verspillingsvrije Week met heel Nederland gedeeld. Van 11 t/m 17 september wordt heel Nederland gemotiveerd om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. Ook scholen kunnen hieraan meedoen. 

 

PO: Doe mee met de Smaakmissie Voedselverspilling 

Voor de groepen 7 en 8 heeft Smaaklessen de Smaakmissie voedselverspilling. Wil je met je klas op een leuke, interactieve manier nadenken over voedselverspilling? Doe dan mee aan de spannende Verspillingsvrije quiz in les 1 van de Smaakmissie Voedselverspilling én maak kans op geweldige prijzen. 

>>>  Kijk hier voor meer informatie.

 

VO: onderbouw vmbo, havo en vwo

Weet Wat Je Eet (WWJE) is een gratis online lespakket dat is ontwikkeld door het Voedingscentrum.  In het lespakket leren leerlingen zelfstandig over gezond, veilig en duurzaam eten. WWJE is inzetbaar bij bijvoorbeeld de vakken Biologie, Verzorging en Zorg en Welzijn of bij de uitvoering van de Gezonde Schoolkantine. In les 7 t/m 9 komt voedselverspilling aan de orde.

>>>  Kijk hier voor meer informatie.

 

VO: Technasium challenge

Voor Technasium-scholen in Midden-Nederland wordt al een aantal jaar de O&O-opdracht ‘Stop Voedselverspilling’ uitgevoerd. Verschillende opdrachtgevers dagen de leerlingen uit om het probleem van voedselverspilling vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken en oplossingen te ontwerpen om het tegen te gaan. Ben jij werkzaam bij een Technasium-school die hier nog niet aan meedoet, en ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met onderwijs@samentegenvoedselverspilling.nl zodat wij kunnen kijken naar de mogelijkheden om hieraan deel te nemen. 

>>> Meer informatie vind je hier.

 

MBO: schrijf je in voor Mbo Challenge Voedselverspilling 

Voor het vijfde jaar op rij is de MBO Challenge Voedselverspilling van start gegaan. Dit is een evenement waarbij MBO studenten aan de slag gaan met een verspillingsvraagstuk uit het bedrijfsleven. Dit jaar staat werken aan een duurzaam voedselsysteem centraal. Onderwijsinstellingen kunnen zich hiervoor aanmelden tot 1 december 2023. 

>>> Meer informatie over aanmelden voor de Challenge.
 

 

HBO: Doe mee met de ZERO Food Waste Challenge!

Dit jaar wordt voor de derde keer de HBO Zero Food Waste Challenge georganiseerd. In deze challenge gaan HBO studenten aan de slag met het onderwerp voedselverspilling. Er worden verschillende masterclasses gegeven met hierbij bijbehorende korte challenges. Ook is het mogelijk voor leerlingen om een langere tijd aan de slag te gaan met het onderwerp, bijvoorbeeld aangesloten aan een vak, een thesis of een stage. De live kick-off van de komende editie zal plaatsvinden op 12 september 2023 om 18.45 uur.

>>> Meer informatie over deze Challenge én de live kick-off.

 

infographic met lesmaterialen voedselverspilling