Gezocht: basisscholen die hun schoolplein gaan vergroenen

Donderdag, 13 oktober 2022

Gaat jouw basisschool aan de slag gaat met het vergroenen van het schoolplein? En willen jullie hier voedseleducatie aan koppelen? Dan is het Louis Bolk Instituut benieuwd naar de ervaringen hiermee! In dit onderzoeksproject willen de onderzoekers kijken hoe goed het vergroenen van het schoolplein te combineren is met voedseleducatie en welk effect dit heeft op leerlingen van de basisschool. Deelnemende scholen ontvangen een buitenspeelpakket als dank voor hun bijdrage. 

 

Welke basisscholen?

  • Basisscholen die dit schooljaar hun schoolplein gaan vergroenen.
  • Komt er op het schoolplein een moestuin, waarmee de leerlingen ook gaan moestuinieren, proeven en koken? Dan is dat ook een waardevol voorbeeld voor het onderzoek! 

Wat houdt meedoen in?

Het is de bedoeling dat scholen in de periode november 2022 t/m mei 2023 de eventuele veranderingen aan het schoolplein en voedseleducatie inzetten. Voor het onderzoek vullen de leerlingen, het schoolteam een vragenlijst in. Er zijn twee soorten vragenlijsten:

  1. Een vragenlijst voor het schoolteam en ouders voor het einde van het schooljaar over haalbaarheid, waardering en ervaren impact op de kinderen.
  2. Een vragenlijst voor de leerlingen voor het begin en eind van het schooljaar over eten en buiten zijn.

Elke vragenlijst kost slechts zo’n 10 tot 15 minuten om in te vullen. Het onderzoeksteam kan ondersteunen bij het invullen van de vragenlijsten. Aan het begin en eind van het schooljaar voeren de onderzoekers (met de kinderen samen) ook metingen op het schoolplein uit.

Waarom meedoen?

  1. Je doet mee met onderzoek waarmee je andere scholen helpt om het schoolplein te vergoenen, een moestuin te starten en hier ervaringsgerichte voedseleducatie aan te koppelen. Jouw ervaringen en inzichten bieden handvatten voor andere scholen die aan de slag willen gaan. 
  2. De kinderen kunnen helpen bij het uitvoeren van de metingen.
  3. Je ontvangt een buitenspeelpakket voor op het schoolplein en informatie over vergroenen, moestuinieren en koken.

Aanmelden

Wil jij meer informatie of heb je interesse om mee te doen? Neem dan contact op met Marieke Battjes-Fries (m.battjes@louisbolk.nl ) of meld je direct aan via het contactformulier https://nl.surveymonkey.com/r/wervingvergroendschoolplein.