Initiatieven van Duurzame Dinsdag-koffer bieden inspiratie voor Jong Leren Eten

Maandag, 23 september 2019

Duurzame Dinsdag 2019 leverde veel inzendingen op die een link hadden met voedsel, bijna een op de vijf. Thema's die vaak terugkwamen waren voedselverspilling, plantaardig eten en nieuwe samenwerkingen tussen scholen en bedrijven.
 

Elk jaar op de eerste dinsdag in september is het Duurzame Dinsdag. Honderden duurzame initiatieven en ideeën worden ingediend door burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties via www.duurzamedinsdag.nl. Dit jaar was de 21e editie kwamen er 522 inzendingen binnen. Het hoogste aantal tot nu toe. Jaarlijks maakt GreenWish een analyse van de inzendingen.

Van alle voedsel- en voedsel gerelateerde inzendingen is een aparte analyse gemaakt ter inspiratie voor het Programma Jong Leren Eten. Van alle inzendingen had 18% een voedselcomponent. Meest opvallende trends zijn: tegengaan van voedselverspilling, lokaal voedsel, plantaardig eten en het ontstaan van nieuwe samenwerkingsverbanden tussen scholen en bedrijven. Opvallend is dat initiatiefnemers vaak in netwerken werken en educatie verzorgen buiten de klas. Ze gebruiken daarbij manieren en producten, die aansluiten bij de taal van jongeren.