Inschrijven voor EU-schoolfruit kan weer vanaf 2 september

Maandag, 1 juli 2019

Wil jij aan de slag met gezonde voeding voor leerlingen op de basisschool, een school voor primair speciaal en/of speciaal voortgezet onderwijs? Meld je dan aan voor het EU-Schoolfruit programma! Twintig weken lang ontvangt de school drie porties groente en fruit voor alle leerlingen. Aanmelden hiervoor kan tussen 2 en 13 september. 

De uitdaging van het EU-Schoolfruit programma is om de leerlingen niet alleen tijdens de periode van 20 weken groente en fruit te laten eten, maar ze ook enthousiast te maken om dit gezonde gedrag voort te zetten. Het programma van 2019-2020 loopt van half november tot en met half april. 

Scholen gaan dan aan de slag met educatie rondom gezonde voeding, in combinatie met het lesprogramma Smaaklessen. Vanaf april gaan scholen zelfstandig verder met gezonde voeding. Dit kan bijvoorbeeld door ouders te stimuleren groente en fruit mee te geven naar school. Scholen kunnen ook zelf een schoolfruitabonnement afsluiten bij een schoolfruitleverancier.

Voorbereiding
Voor dat een school zich aanmeldt, moet er eerst een schoolfruitcoördinator gekozen worden. Deze persoon zorgt voor een goed verloop van de verspreiding van groente en fruit. Per 2 september kan er een schoolaccount aangemaakt worden. Als jouw school vorig jaar ook mee deed kan het account opnieuw gebruikt worden.

Lessen gericht op fruit
Het is de uitdaging om fruit niet als een verplichting te benaderen maar als iets leuks. Scholen verzinnen allerlei spellen rondom het schoolfruit. Zoals een fruitbingo, waarin een klas hun best doet om alle soorten fruit gegeten te hebben, of een fruitwinkel in de school met speelgoedgeld, waarin kinderen leren omgaan met geld. EU-Schoolfruit biedt zelf ook lesmateriaal aan.

Resultaten 2018-2019: veel enthousiasme en appels het populairste fruit

In 2018-2019 deden 3.000 basisscholen mee, 2.157 basisscholen deelnamen aan het evaluatieonderzoek. Hieruit bleek dat 98% van de scholen positief is over het programma, waarbij het gemiddelde cijfer een 8 is. Ook zijn op de meeste scholen de docenten en leerlingen enthousiast. 

Appels werden verkozen als het favoriete schoolfruit, gevolgd door peren, bananen en mandarijnen. De reden hiervoor is dat de bereiding hiervan eenvoudig is, het makkelijk uit te delen en kinderen vanuit huis uit bekend zijn met deze fruitsoorten. Ananas en radijs waren het minst favoriet. Veel kinderen kennen de radijs niet en vinden het niet lekker. Ananas is te lastig om klaar te maken. 
 

Bijlage / Document Grootte
Resultaten evaluatie Schoolfruit 2018_2019.pdf 933.95 KB