Inschrijving themamiddag Voedselverspilling gestart

Woensdag, 14 augustus 2019

De landelijke themamiddag van Jong Leren Eten op woensdag 9 oktober staat in het teken van voedselverspilling. Vanuit de insteek 'jong geleerd, voor altijd geïnspireerd' willen de deelnemende partijen voedselverspilling vanuit de gezondheid- en netwerkwereld onder de aandacht brengen. De locatie voor de themamiddag is het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Voor wie is deze dag interessant?

 • Leerkrachten van de basis-, voortgezet onderwijs en MBO
 • Ondernemers: aanbieders, producenten, tussenhandelaren, cateraars
 • Beleidsmedewerkers binnen de gemeentelijke en provinciale overheden.

Programma
12.00 – 13.00: ontvangst met vegetarische/veganistische lunch
13.00 – 13.10: welkomstwoord door de stad Arnhem
13.10 – 14.00: inspiratiedeel met diverse sprekers
14.00 – 14.30: wandeling naar workshops ( inclusief korte koffiepauze)
14.30 – 15.30: workshops
15.30 – 15.45: terugwandelen naar plenaire ruimte
15.45 – 16.15: afsluiting: onze jongeren Trendwatchers rapporteren over wat hen opviel deze dag.

Daarna een drankje en bijzonder hapje
16.15 – 17.00: bezoek tentoonstelling ‘Gruwelijk Lekker’
17.00             : einde van de middag.

Inspirerende aftrap van de middag

Tijdens dit plenaire deel komt u meer te weten over alle aspecten van voedselverspilling onder leiding van dagvoorzitter Rosa Lucassen. Hoe komt het dat er zoveel voedsel wordt verspild en waarom moeten we hier iets aan doen? Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit trapt af en zet de urgentie van dit thema stevig neer en gaat in op  het belang van een andere waardering van ons voedsel. Daarnaast krijgt u verrassende en creatieve voorbeelden ‘voorgeschoteld’ over hoe in het onderwijs en in de ondernemerswereld concreet invulling wordt gegeven aan het redden van voedsel.

Overzicht sprekers:

 • Leendert van Prooije en Henk Mos - Nederlands Openluchtmuseum
 • Zuivelboer Bart Lubbers, Boerderijwinkel IJsseloord, ‘Eet je Regio’(korte-keten-project Rijn-IJssel regio), educatieboer
 • SRV-wagen Blauwe Tomaat: Loes van der Meulen over haar ideaal, aanpak, doel  én onderwijsaanpak
 • Jongeren Advies Bureau IVN Friesland
 • InStock; aandacht voor hun restaurant-formule en lesmodule MBO

Overzicht workshops

Er zijn in totaal 5 workshops die een uur duren. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor 1 workshop.

WORKSHOP 1: Duurzaamheid en het voorkomen van voedselverspilling in de Gezonde Schoolkantine
Het Voedingscentrum heeft richtlijnen ontwikkeld voor gezondere kantines op scholen. Duurzaamheid wordt hierbij ook meegenomen. In deze workshop onderzoeken we o.l.v. Gijs Kurth hoe duurzaamheid en verspilling in de schoolkantine elkaar kunnen versterken. We onderzoeken ook hoe leerlingen daarbij een actieve rol kunnen spelen. De Nieuwste School uit Tilburg dient als mooi voorbeeld van de mogelijkheden.

WORKSHOP 2: Junior Consultancy Training Voedselverspilling - Wageningen Youth Institute/WUR
Tijdens deze workshop laten Mirjam Troost en Erica van Herpen zien hoe voedselverspilling kan worden gedoceerd aan leerlingen van havo en vwo. Aan de hand van professionele opdrachten van de WUR bespreken we hoe leerlingen oplossingen kunnen uitwerken voor voedselverspilling. De focus ligt hierbij op houdbaarheidsdata en consumentengedrag. NB: leerlingen én docenten van harte welkom.

WORKSHOP 3: MBO Challenge Voedselverspilling
Vijftig teams MBO-studenten gaan najaar 2019 aan de slag met levensechte voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven. Hoe werkt zo’n challenge en waarom staan docenten en studenten in de rij om mee te doen? Laura Roebroeck (Katapult / GroenPact / Leren voor Morgen) gaat het gesprek met u aan over hoe een Challenge zo kansrijk mogelijk in te richten.

WORKSHOP 4: Welke rol kan de overheid spelen bij het voorkomen van Verspilling?
In het eerste deel van deze workshop gaat Pieter Rijzebol van de Provincie Gelderland dieper in op korte ketens, het Gelders Kennisnetwerk Voedsel en de City Deal Voedsel op Stedelijke en Provinciale Agenda. In het tweede deel vertelt Roos Hollenberg van de gemeente Wageningen hoe zij omgaan met voedselverspilling. Ze doen dit door praktische acties in winkels, inzetten op educatie en bewustwording, circulariteit en lokaal voedsel. Wat zijn succesfactoren en tips en hoe pak je dit elders aan?

WORKSHOP 5: De pitchhoek
Laat u in de pitchhoek inspireren door verschillende initiatieven die zich hebben vastgebeten in de problematiek rond voedselverspilling. Uiteenlopend van lesmodules voor het voortgezet onderwijs, verrukkelijke verspillingstaarten tot grote samenwerkingen met uiteenlopende partijen om voedselverspilling aan te pakken.

De volgende partijen staan op de planning:

 • Jongeren Advies Bureau IVN-Friesland: samenwerking tussen brugklasleerlingen en ondernemers. Hoe ziet dit er uit?
 • Als vervolg op haar smaaklessen heeft de WUR een lesmodule ontwikkeld rond voedselverspilling: Smaakmissie Voedselverspilling. Krijg hier alvast een sneak preview!
 • De wereld verbeteren door het eten van taart? Dat is waar Trash’ure Taarten voor staat. Het tegengaan van voedselverspilling, écht duurzaam eten en écht eerlijk eten staan centraal.
 • Duurzaam Diner Natuurcentrum: Biologische producten van dichtbij worden op erg bijzondere locaties geserveerd.
 • Boerin Suzanne Ruesink zal meer vertellen over hoe je je consumenten leert kennen, een ossenadaptieplan en ‘van kop tot kont’ verwerking.
 • Regio Foodvalley (gebied rondom Ede-Wageningen) presenteert het Fieldlab Voedselverspilling in wording. Vanuit verschillende invalshoeken en met diverse partners (ondernemers, onderwijs, JLE-Gelderland) wordt naar de verspillingsproblematiek onderzocht. Educatie/bewustwording is een belangrijke invalshoek. 

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Mis deze dag niet en schrijf u hier in!