Kok in de klas 2024: een groot succes op alle deelnemende basisscholen!

Donderdag, 29 februari 2024

Deze week hebben 120 koks uit het hele land een kookles verzorgt in groep 6, 7 of 8. In totaal deden ruim 3000 bovenbouwleerlingen van basisscholen, SO en VSO scholen mee. Dit is de vijfde keer dat het programma draait en ook deze editie was een groot succes!

In elke provincie zijn deze kooklessen gegeven. Leerlingen gingen met een enthousiaste kok aan de slag en leerden van verschillende ingrediënten een lekker gezond gerecht te maken. Ze gingen zelf aan de slag met het snijden van groenten, mengen, garneren en ze gingen samen met de kok bakken en grillen. Na afloop mochten de leerlingen het zelfgemaakte gerecht in de klas opeten. Hierdoor ervoeren kinderen dat zij zelf een smaakvol gerecht kunnen klaarmaken.

Het recept

Elk jaar wordt er een nieuw recept bedacht voor het Kok in de Klas evenement. Dit jaar is dat Olé Tabouleh. Een salade met o.a. bulgur, groenten en ei. Het recept is gemaakt in samenwerking met kok en kookboekenschrijver Ramon Beuk.

De ingrediënten in het recept zitten allemaal in de Schijf van Vijf. Ramon Beuk geeft het recept een eigen twist. Hij wil de kinderen graag leren hoe je groenten kunt grillen om zo extra smaak toe te voegen aan het gerecht.

Waarom is koken met kinderen belangrijk?

Uit het reeds verschenen advies van de Gezondheidsraad blijkt dat onze manier van eten moet veranderen als we gezonder en duurzamer willen leven. Het advies is om meer plantaardig voedsel te eten dan we nu doen. Om het voedselpatroon te veranderen is het belangrijk dat (jonge) consumenten leren over producten en ook zelf gaan koken. Waar komt een aubergine vandaan en hoe maak je er een lekker gerecht mee? Projectleider Marlies Willemsen – Regelink (WUR). Tijdens de kookles zie je dat niet alle kinderen ervaring hebben met koken. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om groenten te snijden. Maar na een half uurtje koken, samen met de kok, voelen deze kinderen zich al een hele chef!” Uit een recente WUR-poll uitgevoerd in 43 schoolklassen blijkt dat 17% van de kinderen wekelijks meehelpt in de keuken. Daar liggen dus nog kansen.

Materialen – Kok in de Klas

Deelnemende koks en leerkrachten kunnen ter voorbereiding van de kookles gebruik maken van het materiaal dat gratis beschikbaar is via www.voedseleducatie.nl. Dit materiaal is ook beschikbaar voor scholen die niet mee doen aan het evenement maar op een later moment met een kok willen gaan koken. Er is ook een kookvideo te bekijken van Ramon Beuk. Kijk voor meer informatie op www.kokindeklas.nl. Kok in de klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen.

Lesprogramma Smaaklessen

Kok in de Klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen. Smaaklessen is een effectief lesprogramma over eten en smaak voor kinderen op de basisschool. Met Smaaklessen wordt de nieuwsgierigheid en interesse van kinderen naar gezond en duurzaam eten opgewekt. Het beleven van voedsel staat in de lessen centraal. Weten waar het eten vandaan komt, helpt om bewuste, gezonde keuzes te maken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken, dat voedingseducatie effectiever is wanneer gebruik wordt gemaakt van ervaringsgerichte lesmethoden en activiteiten.