Kok in de Klas editie 2023 is gestart: sushi cups bereiden!

Maandag, 27 maart 2023

Ieder jaar vindt het evenement Kok in de Klas plaats, onderdeel van het programma Smaaklessen. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 gaan bij dit evenement koken onder begeleiding van een kok. In het hele land bezoeken koks scholen om leerlingen meer te leren over smaak, koken én het koksvak. Tv kok Sandra Ysbrandy trapte vandaag af. Zij gaf een kookles in groep 6 op de Prins Mauritsschool in Delft. Zij hebben zelf sushicups gemaakt. 

De kooklessen van de andere 119 koks vinden plaats op maandagmiddag 27 maart, dinsdag 28 maart en woensdag 29 maart. In totaal doen ruim 3000 bovenbouwleerlingen van 120 basisscholen mee. Ook scholen uit het speciaal onderwijs doen mee. Door deze kookles leren kinderen veel over smaak en eten. Het is het vierde jaar dat Kok in de Klas van start gaat. Dit jaar is het aantal scholen dat meedoet verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

 

Weinig kinderen helpen in de keuken

Kinderen zijn nog niet zoveel in de keuken te vinden, zo blijkt uit de nieuwste WUR poll uitgevoerd in 30 klassen van Nederlandse scholen. De helft van de kinderen die ondervraagd zijn helpt thuis af en toe met het klaarmaken van eten. De andere helft komt zelden in de keuken om te koken."Dit terwijl je van eten klaarmaken meer leert dan koken alleen, zegt projectleider Marlies Willemsen-Regelink (WUR). Door deze kookles leren leerlingen hoe je een gezond en smaakvol gerecht maakt maar ook vaardigheden als lezen, hygiëne, samenwerken en plannen."

 

Gezond eten

Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat jongens tussen de 4 en 11 jaar 99,4 gram groenten per dag eten en meisjes 104,2 gram. Dit ligt onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 100 tot 150 gram (tot 8 jaar) en 150 tot 200 gram (9-13 jaar). Maar er lijkt een stijgende lijn want Nederlanders zijn over het algemeen gezonder gaan eten. Tijdens de kookles leren de leerlingen hoe je verschillende gezonde producten kunt verwerken in een smaakvol gerecht.

 

Tv kok Sandra Ysbrandy

Speciaal voor Kok in de Klas heeft tv kok Sandra Ysbrandy een recept gemaakt; sushicups. Sushi is heel populair maar meestal niet zo gezond. Er zit veel suiker en zout in en weinig groente. Daarom heeft Sandra een gezonde sushi bedacht. In deze sushi zitten alle smaken; zoet, zuur, zout, bitter én umami. Het gerecht is dan ‘rond’. Na de pilot kookles reageerden kinderen met uitspraken als “Ik lust nu ook radijs!” “Door smaken te combineren vind ik het ineens heel lekker!”

 

Materialen – Kok in de klas live en online

Koks en leerkrachten kunnen ter voorbereiding aan de kookles gebruik maken van het lesmateriaal dat gratis beschikbaar is via www.voedseleducatie.nl. Wanneer leerkrachten, op een later moment, zelf aan de slag willen dan kunnen zij gebruik maken van de online versie van Kok in de Klas. Deze is vanaf 27 maart beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.kokindeklas.nl. Kok in de klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen.

Daarnaast heeft het Voedingscentrum een platform gemaakt voor scholen met daarop alle informatie over koken. Meer informatie vind je hier: www.voedingscentrum.nl/kokenopschool