Maar liefst 374 scholen gaan in het nieuwe schooljaar aan de slag met de Lekker naar Buiten!-bijdrage

Woensdag, 14 juni 2023

Komend schooljaar gaan 374 schoollocaties aan de slag om met de Lekker naar Buiten!-bijdrage om op die manier te werken aan een gezonde leefstijl voor hun leerlingen of studenten.

Scholen in het primair -, speciaal -  en voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs konden van 6 maart t/m 17 april de Lekker naar Buiten!-bijdrage aanvragen bij Gezonde School. Vorige week is bekend gemaakt voor welke scholen een aanvraag is toegekend. Maar liefst 374 scholen maken gebruik van de Lekker naar Buiten!-bijdrage. Omgezet naar schoolniveaus zijn dat:

  • 276 basisscholen en speciaal onderwijs.
  • 86 middelbare scholen en voortgezet speciaal onderwijs.
  • 12 mbo-schoollocaties.

Omdat er meer aanvragen waren per regeling dan het budget toelaat, zijn er selectiecriteria toegepast. Zo krijgen scholen die nog niet eerder ondersteuning hebben ontvangen voorrang. Uitgangspunt was ook dat zoveel mogelijk scholen een regeling krijgen toegekend.

Iris Kummeling, programmamanager: ‘Het is mooi om te zien dat zo veel scholen aan de slag willen met het bevorderen van de gezondheid en gezond gedrag van hun leerlingen of studenten. Door de departementen van VWS en OCW is nog wat extra budget vrijgemaakt. We zijn erg blij dat we daardoor nog wat extra scholen een regeling konden verstrekken. Ik wens alle toegekende scholen veel succes met de uitvoering, samen met de Gezonde School-adviseurs!

Alle scholen hebben inmiddels bericht ontvangen over de toekenning of afwijzing van hun aanvraag. Scholen die geen toekenning hebben gekregen, kunnen ook al aan de slag met de Gezonde School-aanpak. Iris: “Ik hoop dat ook zonder de extra financiële ondersteuning scholen willen werken aan een gezonde leefstijl voor hun leerlingen en studenten. De Gezonde School-adviseurs kunnen hen hier ook bij helpen en advies geven hoe ze toch al aan de slag kunnen met diverse onderdelen van Gezonde School. Zo kunnen ook deze scholen de fysieke en mentale gezondheid van leerlingen en studenten verder versterken’.

Zonder stimuleringsregeling werken aan gezonde leefstijl?
Ook als je geen stimuleringsregeling hebt aangevraagd of toegekend gekregen, kun je aan de slag met de Gezonde School-aanpak. Begin dan met een themascan. En kijk op Gezondeschool.nl voor meer informatie en inspiratie of doe de e-learning Maak kennis met Gezonde School  met veel informatie, quizvragen en casussen. Op de site vind je ook de contactgegevens van de Gezonde School-adviseur in jouw regio. Zij kunnen je op weg helpen en adviseren over hoe je al aan de slag kan met diverse onderdelen van Gezonde School.