Onderzoek tijdens feestelijke Kraanwaterdag 2023: meer dan 90 procent kinderen vindt besparen kraanwater belangrijk

Donderdag, 28 september 2023

Woensdag 27 september was het Nationale Kraanwaterdag en stonden basisschoolleerlingen stil bij water en vooral waterbesparing. Landelijk deden ruim 200.000 kinderen mee op basisscholen en bso’s. In Amsterdam streden leerlingen tegen elkaar in een Water Race. Demissionair minister Harbers was  in Amsterdam om Kraanwaterdag officieel te openen en om de prijs uit te reiken aan de winnende groep. Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven.

Uit een poll onder basisschoolleerlingen blijkt dat 74% procent van de ondervraagde kinderen denkt dat ze dagelijks niet meer dan 75 liter water gebruikt, terwijl het gemiddeld drinkwatergebruik in Nederland op dit moment 128 liter per persoon per dag is. Doordat het voor drinkwaterbedrijven steeds uitdagender wordt om te voldoen aan de vraag naar drinkwater in de toekomst, heeft het demissionair kabinet daarom de ambitie uitgesproken om zuiniger om te gaan met water. Met als streven om het drinkwatergebruik onder bedrijven en inwoners in 2035 met 20% te verlagen.

Feestelijke opening in Amsterdam met prijsuitreiking Water Race 

Nationale Kraanwaterdag werd feestelijk geopend bij basisschool IKC NoordRijk in Amsterdam. Leerlingen uit vijf groepen 7 en 8 streden in de weken voorafgaand aan Nationale Kraanwaterdag tegen elkaar in een Water Race. Zij voerden allerlei waterbesparende acties uit. Minister Harbers reikte de prijs uit aan de winnende klas. Waternet organiseerde de Water Race in samenwerking met Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste. 

Minister Harbers: “Kraanwater is iets heel bijzonders. Dagelijks zijn er allerlei mensen aan het werk om te zorgen dat wij wanneer we maar willen een glas kraakhelder drinkwater uit de kraan kunnen halen. In de droge zomers die nu en in de toekomst vaker voorkomen, zit er minder water in de rivieren en in de grond. Dat maakt het steeds lastiger om genoeg schoon drinkwater te maken. Ik vind het daarom heel belangrijk om zuinig met ons drinkwater om te gaan, en om ons te realiseren dat kraanwater helemaal niet zo vanzelfsprekend is. De leerlingen van vandaag zijn in 2035 volwassen, en in 2035 is het doel dat elke Nederlander 20% minder drinkwater gebruikt. Daarom goed dat dit soort bewustwordingsmomenten worden georganiseerd.” 

Lesgeven over kraanwater

Wil je na Nationale Kraanwaterdag een of meer verdiepende lessen geven over kraanwater, gebruik dan het educatieaanbod van het drinkwaterbedrijf in jouw regio. Alle drinkwaterbedrijven stellen (online) lespakketten, gastdocenten en andere middelen ter beschikking. Hiermee kun je kinderen leren over (de herkomst van) kraanwater en aandacht besteden aan het drinken van kraanwater op school.

Klik op het drinkwaterbedrijf van jouw school en bekijk het educatieve aanbod.

Over Nationale Kraanwaterdag

Kraanwater drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Om kinderen te vertellen waarom kraanwater gezond is en hoe zij bewust met water kunnen omgaan, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door veel organisaties waaronder Gezonde School, JOGG, Voedingscentrum, Jong Leren Eten, Voedseleducatieplatform, Eco-Schools, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), Ons Water en Watereducatie.nl.

Meer informatie over dit initiatief vind je op de website van Kraanwaterdag.