TV kok Sandra Ysbrandy geeft startsein voor Kok in de Klas: meer dan 1600 po-leerlingen gaan koken

Vrijdag, 13 mei 2022

Het evenement Kok in de Klas 2022 waarbij leerlingen van de basisschool gaan koken is vandaag officieel gestart. Tv kok Sandra Ysbrandy geeft hiervoor het startsein. Dit startsein bestaat uit een kookles in groep 8 op PCBO Gaspard de Coligny in Baarn. Dit is de feestelijke aftrap van het evenement Kok in de Klas 2022. Koks in het hele land bezoeken scholen om leerlingen te leren over smaak, koken én het koksvak. In totaal doen 1600 leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 mee.

Koken in de klas

In het gehele land gaan koks op pad om een kookles te verzorgen op 60 basisscholen. De kooklessen vinden plaats op maandagmiddag 16 mei, dinsdag 17 mei of woensdag 18 mei. Door samen met kinderen te koken leren kinderen veel over smaak en eten. Ook leren zij vaardigheden als het schatten van hoeveelheden, plannen en breuken. Projectleider Marlies Willemsen-Regelink (WUR): ‘Bij het koken komt van alles samen. Je ruikt en proeft, je leert hoe je een wortel of een radijs raspt én hoe je daarmee iets lekkers kan maken. Tijdens het koken worden kinderen tevens nieuwsgierig naar hoe de groente groeien.’

Tv kok Sandra Ysbrandy

Speciaal voor Kok in de Klas heeft tv kok Sandra Ysbrandy een recept gemaakt; de regenboogwrap. Een volkorenwrap met groenten, kruiden, fruit en een yoghurtdressing. De benodigde groenten worden in Nederland geteeld en geoogst in het voorjaar. De groenten (o.a. radijs, witte kool en wortel) vormen samen de kleuren van de regenboog. Bekijk de video hieronder, waarin Sandra uitlegt hoe je de regenboogwrap klaar maakt!

 

Groenteconsumptie

In Nederland eet 6% van de kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) groenten en 12% de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit. Groente- en fruitsoorten bevatten elk waardevolle voedingsstoffen. Het is daarom extra belangrijk dat kinderen leren om verschillende soorten groenten en fruit te proeven en te eten. Het eten van meer plantaardige voeding draagt bovendien bij aan een duurzamer voedingspatroon.

 

Materialen – Kok in de klas live en online

Koks en leerkrachten kunnen ter voorbereiding aan de kookles gebruik maken van het materiaal dat gratis beschikbaar is via www.voedseleducatie.nl. Wanneer leerkrachten op een later moment zelf aan de slag willen dan kunnen zij gebruik maken van de onlineversie van Kok in de Klas. Kijk voor meer informatie op www.kokindeklas.nl. Kok in de klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen.