Voedselverspilling in de klas: lespakket 'Red de Krommies' leert kinderen over kromme groente en fruit

Donderdag, 25 februari 2021

Zo’n 10 procent van het groente en fruit wordt verspild omdat het niet mooi genoeg is, terwijl er met de smaak niets mis is. Dat is toch krom? Om kinderen te leren dat deze ‘kromme’ groenten en fruit net zo lekker zijn als de rechte exemplaren, lanceert Kromkommer het lespakket ‘Red de Krommies’. 

Het nieuwe lesmateriaal voor groep 5 en 6 leert kinderen op een speelse manier waarom kromme groenten en fruit niet altijd in de supermarkt liggen, terwijl ze wel vers, veilig en lekker zijn. Door zelf op onderzoek te gaan, ontdekken de leerlingen waarom deze producten soms verspild worden en gaan ze aan de slag om concrete oplossingen te bedenken voor dit probleem.

Lesmateriaal

Waarom groeit een komkommer krom? En hoe komt een wortel aan twee benen? En willen mensen eigenlijk wel kromme groente en fruit kopen? Deze en andere vragen staan centraal in het lespakket dat ontwikkeld is door Kromkommer samen met het Wetenschapsknooppunt van Universiteit Utrecht.  In twee uur tijd leren de kinderen met behulp van een video, lesmaterialen en een digitale tool over de oorzaak van het probleem en bedenken ze mogelijke oplossingen om de verspilling van kromme groente en fruit tegen te gaan. Wil jij aan de slag met dit lesmateriaal? Maak dan hier een gratis account aan, waarna je vervolgens het lesmateriaal kunt downloaden. 

 

 

 

Veranderen van de kwaliteitsperceptie

Voedselverspilling is een enorm probleem. Een derde van al het voedsel in de wereld wordt verspild. Groente en fruit maakt het grootste deel uit van deze verspilling. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de strenge kwaliteitseisen voor groente en fruit. Deze eisen zijn vaak gericht op het uiterlijk, terwijl dit meestal niet belangrijkrijk is voor een vers, veilig en lekker product. 

Consumenten zijn er echter door het aanbod aan gewend geraakt dat groente en fruit er ‘perfect’ en uniform uitziet. Maar de natuur maakt geen eenheidsworst en zorgt juist voor diversiteit. Door kinderen al jong te leren dat kromme groente en fruit net zo lekker is, hoopt Kromkommer de kwaliteitsperceptie te veranderen. Met als gevolg dat de kromme producten wel een kans maken op een plek in het schap en niet meer verspild worden.

Kromkommer en EU-Schoolfruit

Kromkommer strijdt sinds 2012 voor gelijke rechten van al het groente en fruit. Om ook hartjestomaten, tweebeenpenen en kromme komkommers een kans te geven op een plek op ons bord, zorgt de organisatie op allerlei manieren dat mensen fan worden van kromme groente en fruit. Eerder lanceerde Kromkommer een lijn van kromme groente soepen, een kromme groente en fruit speelset en het kinderboek “Meneer Tweebeenpeen”. Kromkommer heeft zich de afgelopen jaren ingezet om ook kromme groente en fruit een plaats te geven binnen het EU-schoolfruitprogramma. Dat is gelukt en vanaf 2021 mogen ook deze producten aangeboden worden. "Red de Krommies" is een goede aanvulling op het eten van kromme groente en fruit in de klas.

‘Red de Krommies’ is ontwikkeld met financiële steun van Stichting Albron, Stichting Cherry en Stimuleringsfonds Rabobank Utrecht. Het lesmateriaal is kosteloos te downloaden door leerkrachten op www.reddekrommies.nl.