Week van de Schooltuin 2024 feestelijk afgetrapt met aardappels poten

Maandag, 8 april 2024

Onder begeleiding van wethouder Luijendijk is het stadsbrede project ‘Schooltuinieren in Almere’ officieel van start gegaan op de kinderboerderij Den Uylpark. Hierbij waren zo'n 60 leerlingen van het Taalcentrum aanwezig. Samen met Daniel van der Zee zongen zij het schooltuinlied om vervolgens vol enthousiasme aan de slag te gaan in de schooltuin op de kinderboerderij. Onder het motto: “Hieper de pieper, graaf eens wat dieper” hebben zij samen met de wethouder aardappelen gepoot en bodemdieren gezocht.  

Brede ervaring opdoen

Met het schooltuinenproject willen centrum voor natuur- en duurzaamheidseducatie Stad & Natuur en de gemeente Almere zoveel mogelijk Almeerse kinderen bereiken en hen verbinden met hun voedsel, de aarde én elkaar. Willemijn Huizenga van Stad & Natuur vertelt over de meerwaarde van dit project: ”Door een schooltuin stap je in meer dan alleen een wereld waarin kinderen ontdekken hoe zaadjes uitgroeien tot boontjes en dat zelf geoogste groente en fruit superlekker zijn! Leerlingen ontwikkelen namelijk ook teamwork, verantwoordelijkheid, zorgzaamheid en respect voor de natuur. Door contact met een groene omgeving en de oorsprong van voedsel komen kinderen weer dichter bij de natuur en hun eten.”

Een groene en gezonde toekomst

Schooltuinieren en het voedselonderwijs dat daarbij hoort, vormen de bouwstenen voor een groene en gezonde toekomst. ”Dit project wordt breed gedragen in ons gemeentebestuur, omdat er heel veel beleid samenkomt. Ook scholen zijn enthousiast. Ik ben blij en trots dat we dit samen met Stad & Natuur voor elkaar gekregen hebben”, aldus wethouder Jesse Luijendijk.

Week van de Schooltuin 2024

De lancering van ‘Schooltuinieren in Almere’ viel samen met de landelijke opening van de ‘Week van de schooltuin’ waaraan dit jaar maar liefst 85.455 leerlingen meedoen. De campagne is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. Zij vinden dat ieder kind in de basisschoolleeftijd toegang moet hebben tot een schooltuin. 

”Net als aardappels hebben wij groeikracht en een vruchtbare voedingsbodem nodig. Gemeenten spelen daar een belangrijke rol in”, aldus Marieke Dekker namens de campagne. De hele week, van 8 t/m 12 april, worden in het hele land samen met de Nationale Buitenlesdag aandacht besteed aan schooltuinieren en tienduizenden aardappels gepoot tijdens de Grote Pieperles.

Aan de slag met schooltuinieren

Wil jij na de Week van de Schooltuin ook aan de slag met schooltuinieren? Bezoek dan onze pagina met daarop het gratis handboek Schooltuinieren,  alle lesmaterialen, een overzicht van moestuincoaches per provincie, nieuwsbrieven en inspirerende praktijkvoorbeelden van scholen die jou reeds voorgingen!

>>> Ontdek het allemaal hier!