Overzicht met lesmaterialen rond voedseleducatie voor basisschool

Dinsdag, 4 mei 2021

Goed voor jezelf zorgen, voor de ander en voor je omgeving; dat komt allemaal samen in leren over voeding en voedsel. Centraal hierbij staat ervaringsgericht leren. Wil jij als basisschool leerkracht hiermee aan de slag gaan in het nieuwe schooljaar? Dat kan! We bundelden hier alle lesmaterialen rond moestuinieren, koken & proeven en boerderijeducatie die landelijk te gebruiken. Daarnaast vind je per pijler inspiratieverhalen. Zo kun je zien hoe andere scholen reeds aan de slag gingen met o.a. moestuinieren, koken en proeven. 

Kwaliteitsborging

Jong Leren Eten streeft naar structurele verankering van voedingseducatie in het schoolbeleid en lesprogramma. Onderwijsinhoudelijk haken wij daarom aan bij het Leerplankader Sport, Bewegen en Gezonde Leefstijl (SBGL) en het thema Voeding van het Nationaal Expertisecentrum voor Leerplanontwikkeling (de SLO)

De lesmaterialen zijn gebundeld volgens de 3 pijlers van Jong Leren Eten:

  1. Moestuinieren
  2. Koken & proeven
  3. Boerderijeducatie
  4. Gerelateerde thema’s ( voedselverspilling, duurzaamheid, …

Lekker naar Buiten!-subsidie

Om het ervaringsgerichte leren te stimuleren, is de Lekker naar Buiten!-subsidie ieder jaar in september aan te vragen. Met deze subsidie kun je de volgende activiteiten ondernemen: moestuinieren, kooklessen, gastlessen over voeding, boerderijeducatie en bedrijfsbezoeken aan retailers en de voedselverwerkende industrie.

Mocht je een aanvullende activiteit rond voedseleducatie willen nemen in de buurt van jouw school, neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie. Zij kunnen je hiermee verder helpen.